Mosselen met champagnesabayon is een amuse die we hebben gegeten tijdens ons Kerstmenu van 2019. Het is verrassend en erg lekker en het ziet er ook nog eens apetijtelijk uit, vinden wij althans. Het gerecht is afkomstig van een Belgische site die best wel wat aandacht mag hebben; er staan geweldig leuke gerechten op. Maar goed, eerst de focus op dit gerecht:
Nodig voor 14 personen (als voorgerecht):
- 2400 g mosselen (42 stuks)
- 60 g boter
- 3 sjalot
- 3 teen knoflook
- 30 cl droge witte wijn
- 2 kruidentuiltje
- 6 eierdooiers
- 45 cl champagne
- Sap van 1/2 citroen
- 125 0 g zure room
- Enkele snufjes kerrie
- 6 takjes kleinbladig basilicum voor de afwerking
Bereidingswijze:
Was de mosselen en schrob ze grondig schoon. Smelt de boter in een grote pan en fruit de gesnipperde sjalot en de knoflook op laagvuur. Voeg de witte wijn en het kruidentuiltje toe. Breng aan de kook, doe er de mosselen bij en stoof 4 à 5 min.
Schep de mosselen uit de pan met een schuimspaan en verwijder een halve schelp van elke mossel. Hou de mosselen warm onder een vel aluminiumfolie. Zeef het mosselvocht.
Klop de eierdooiers op met 2 el mosselvocht en de champagne. Voeg het citroensap toe en klop op in een bain-marie tot de sabayon begint in te dikken. Dit duurt ongeveer 6 à 7 min. Spatel de zure room en de kerrie door de sabayon.
Schep de mosselen in een warme schaal en lepel er de champagnesabayon over, werk af met basilicum en serveer. Voor ons Kerstmenu legden we hoopjes zeezout op de borden waar we de mosselen op legden. Ze liggen dan stabieler en dat is makkelijker bij het serveren.
Bron: hap-en-tap.be