Trifle met koffie en amaretti

Trifle met koffie en amaretti

Trifle (letterlijk ‘niemendalletje’) is een nagerecht uit de Engelse keuken. Het bestaat uit meerdere lagen in een glas of een glazen kom. Onze trifle is gemaakt met koffie(likeur), chocolade en mascarpone.

Ingrediënten voor 15 personen:

  • –  300 gram kant-en-klare amaretti, verkruimeld
  • –   190 gram boter
  • –   330 ml single cream
  • –   60 gram poedersuiker, gezeefd
Koffiegelei:  
  • –   750 ml water
  • –   2,0  eetlepel gelatinepoeder
  • –   1.050 ml koffielikeur
  • –   3 x 30 ml shots espresso of sterke koffie
Chocoladeganache:
  • –   375 ml single cream
  • –   450 gram pure chocolade, fijn gehakt
Koffieroom:
  • –   3750 gram mascarpone
  • –   310 ml single cream
  • –   1 x 45 ml shot espresso of sterke koffie afgekoeld
Bereiding trifle met koffie en amaretti:
  1. Doe voor de gelei 185 ml. van het water in een kleine kom. Strooi heel geleidelijk de gelatine erin en laat 5 minuten staan of tot dat de gelatine is opgenomen.
  2. Verwarm de resterende 550 ml water, de likeur en espresso in een middelgrote sauspan op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost.
  3. Breng het mengsel aan de kook en laat één minuut borrelen.
  4. Neem het mengsel van het vuur en klop het gelatinemengsel erdoor.
  5. Laat het 15 minuten staan of tot het koud is en schenk het in een schaal van 1,5 liter.
  6. Zet de schaal 2 uur in de koelkast of tot de gelei is opgestijfd.
  7. Breng voor de ganache de room in een kleine sauspan op matig vuur aan de kook.
  8. Neem van het vuur, voeg de chocolade toe en laat 5 minuten staan of tot hij is gesmolten.
  9. Roer tot een gladde massa en laat die afkoelen.
  10. Klop voor de koffieroom de mascarpone, room suiker en koffie in de mengkom van een keukenmachine tot zich stijve pieken vormen. Zet in de koelkast.
Maak nu de trifle:
  1. Strooi 225 gr. van het amarettikruim over de gelei en schep de koffieroom erop.
  2. Verdeel de ganache erover en strijk gld met een paletmes.
  3. Zet 10 minuten in de koelkast of tot hij is opgestijfd.
  4. Klop de mascarpone, room en suiker in de mengkom van een keukenmachine tot zich zachte pieken vormen.
  5. Schep het roommengsel op de trifle, bestrooi het 

met het resterende amarettikruim en dien op. 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*