Honing-sinaasappelkip uit de oven met limabonenpuree, geschikt voor 12 personen.
Wijnkeuze: Chardonnay (gerijpt op eikenhout) of Spätburgunder uit Duitsland)
Ingrediënten (voor 12 personen)
Voor de honing-sinaasappelkip:
- Kippendijfilets (ongeveer 12 grote filets, 1 filet p.p.)
- 9 teentjes knoflook, fijngehakt
- 9 sinaasappels (sap van 6 sinaasappels, de andere 3 in partjes gesneden)
- 9 el ketjap manis
- 100 ml water
- 9 el honing
- 9 el Dijonmosterd (grove mosterd)
- 100 gr roomboter
- 6 takjes verse tijm (de blaadjes fijngehakt) + drie extra takjes
- Zout en peper naar smaak
- Verse tijm en sinaasappelpartjes voor garnering (zie boven)
Voor de limabonenpuree:
- 4 el olijfolie
- 4 el balsamicoazijn + 1 el suiker
- 1½ knolselderij, geschild en in stukken gesneden
- 3 teentjes knoflook
- 800 ml melk
- 1/2 kippenbouillonblokje
- 2400 gr limabonen (uitlekgewicht 1500 gr), afgespoeld en uitgelekt
- 75 gr roomboter
- 2-3 el Dijonmosterd (grove mosterd)
- Zout en peper naar smaak
- Het sap van 1/2 citroen (eventueel extra)
Bereidingswijze
Honing-sinaasappelkip:
- Verwarm de oven voor op 200°C, hetelucht.
- Meng in een grote kom het sinaasappelsap, de sojasaus, het water, de honing, mosterd, fijngehakte knoflook en tijm. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe.
- Leg de kippendijfilets in een grote ovenschaal (4 per schaal). Verdeel de marinade over de drie ovenschalen en zorg ervoor dat de kip goed bedekt is. Laat de kip minimaal 30 minuten marineren (langer is beter, in de koelkast). Lepel tussendoor een paar keer de marinade over de kip.
- Verdeel de roomboter in kleine blokjes over de kippendijfilets (bovenop). Voeg de sinaasappelpartjes toe aan de schaal. Zet de schaal in de voorverwarmde oven, draai de temperatuur terug naar 180°C. en bak gedurende 35-45 minuten, of tot de kip gaar is en een interne temperatuur van 75°C bereikt. Tussendoor lepel je af en toe de marinade over de kip.
- Zet de oven de laatste 5 minuten op grillstand om de bovenkant van de kip licht te laten karamelliseren. Houd de kip goed in de gaten om te voorkomen dat het verbrandt.
Limabonenpuree:
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden rode uien toe en bak ze 8-10 minuten tot ze zacht zijn. Schep ze regelmatig om. Voeg de balsamicoazijn en 1 eetlepel suiker toe en bak de uien nog 10 minuten, totdat ze mooi gekarameliseerd zijn. Blijf er wel goed bij. Breng op smaak met peper en zet apart.
- Verwarm de melk (net tegen de kook aan) samen met het halve bouillonblokje in een grote pan. Voeg de stukken knolselderij toe en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Voeg de uitgelekte limabonen toe aan de pan en laat ze nog 5 minuten meekoken. Haal de pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde puree. Roer de roomboter in klontjes door de puree en breng op smaak met mosterd, peper, zout en citroensap voor wat extra frisheid.
- Verdeel de puree over de borden of drie grote schalen en maak af met de gekarameliseerde uien.
Serveren: Schep de limabonenpuree op het bord en leg hier een kippendij op/naast. Verdeel hier twee eetlepels saus over en garneer met een sinaasappelpartje en takje verse tijm.