Mascarpone crème (met vijgen en cantuccini)

Wijnkeuze: Vin Santo 

Ingrediënten (voor 12 personen)

  • ¾ el anijszaad
  • 100 gr amandelen
  • 375 gr mascarpone
  • 750 ml slagroom
  • 2½ el kristalsuiker
  • ½ tl vanille pasta
  • Sap van 1/2 citroen (naar smaak)
  • 30 gr boter
  • Babyvijgjes 
  • 2 el honing
  • 6-8 el port (naar smaak)
  • Cantuccini koekjes, ongeveer 36 koekjes > Ander koekje is beter, dus voorkeur gaat uit naar cantuccini.

Bereidingswijze

  1. Rooster het anijszaad in een droge koekenpan op middelhoog vuur voor ongeveer 1-2 minuten. Je zult merken dat de aroma’s vrijkomen. Laat afkoelen en vijzel fijn. Rooster in dezelfde pan de amandelen. Zet apart.
  2. Pak een kom en klop hierin de slagroom met de suiker lobbig (bijna stijf). Klop in een andere kom de mascarpone luchtig. Spatel (vouw) de slagroom, de vanillepasta, het citroensap en het fijngemalen anijszaad voorzichtig door de mascarpone. Dek de kom af en zet in de koelkast tot gebruik.
  3. Pak een koekenpan met dikke bodem en smelt hierin de boter. Voeg de rode druiven en honing toe en laat ze ongeveer 3 minuten karameliseren. Voeg de port toe aan de overgebleven druiven en laat nog 1-2 minuten zachtjes inkoken (niet te veel).
  4. Breek de cantuccini koekjes in stukken en verdeel de helft over 12 glaasjes. Lepel de helft van de mascarponeroom over de koekjes. Maak een tweede laag met de resterende cantuccini koekjes en mascarponeroom. Verdeel de gekaramelliseerde druiven over de glazen. Hak de amandelen grof en verdeel over de glaasjes. Garneer elk glas met een extra cantuccini koekje en steek die er aan de bovenkant in.

November 2024

Deze maand gekookt onder de bezielende energie en inspiratie van Vivian van der Wielen, die ook de bijpassende wijnen heeft toegelicht

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*