oesters

Zeeuwse oesters met Noilly-Pratsaus en venkel

Het oesterseizoen voor de Zeeuwse oesters loopt van september tot april. Ze zijn dus verkrijgbaar in de maanden met de R. Het Franse woord voor oester is ‘huître’ en verwijst hier naar. Letterlijk vertaald betekent dit woord 8 ‘R’-en. Een andere theorie is dat de “H” de achtste letter van het alfabet is (Huit is Frans voor Acht) Meer leuke feitjes over de Zeeuwse oesters kun je op deze website lezen.

Ook maakten we een ander oester recept wat zeker ook het proberen waard is!

Ingrediënten (12 personen):

24 oesters
1,5 venkelknol
8 sjalotjes
0,5 ltr slagroom
400 ml Noilly Prat
zout
venkelgroen

Bereiding:

Reken voor deze amuse 2 oesters per persoon

Snipper de gepelde sjalotjes en de schoongemaakte venkel. Houd wat groen voor de garnering achter.

Smelt wat boter in een sauspan en stoof de sjalotjes en venkel gedurende twee minuten. Strooi er een klein beetje zout op

Voeg de slagroom en de Noilly Prat toe en breng aan de kook. Kook het vocht tot de helft in. Giet de saus door een fijne zeef. Doe de saus dan terug in de sauspan.

Open de oesters, haal de oesters uit de schelp. Vang het oestersap op en zeef het, want bij het openen van de oesters kunnen er kleine stukjes schelp in het sap terecht komen.

Was de holle schelpkanten goed schoon. Leg deze holle schelpen op een bedje van grof zeezout op de borden. Zo kunnen ze niet omvallen.

Roer het oesternat door de saus en verwarm de saus. Neem de pan van het vuur. Leg de oesters heel kort (5 seconden) in de saus. Schep ze uit de saus in een schelp. Vul elke schelp met de saus.  Garneer met een klein takje venkelgroen en dien meteen op.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*