Pieterman in selderijsoepje

De Pieterman is een vis en kan een lengte van 45 cm. bereiken bij een gewicht van 1,8 kg. Achter de kop en op de kieuwdeksels bevinden zich giftige stekels, die voor ernstige pijnlijke zwellingen kunnen zorgen, zelfs nog als ze al dood zijn en voor de bereiding van onderstaand recept klaar liggen. Wees daar dus voorzichtig mee.

Ingredienten voor 12 personen:

  • 12 pieterman filets
  • 4.000g Mosselen
  • 4 stuks grote aardappelen
  • 4 in ringen gesneden sjalotjes
  • 5 teentjes knoflook
  • sap van 2 citroenen
  • 4 takjes tijm
  • 600 ml witte wijn
  • 1 struik bleekselderij met bladeren (8 stengels)
  • Room (flinke scheut)

Voor de Mayonaise:

4 eieren
4 el mosterd
600 ml arachideolie
2 groene pepertjes, fijn gehakt
Peterselie blaadjes
4 teentjes knoflook (fijn gehakt)
4 el Parmezaanse kaas
citroensap
Geklaarde boter
zout en peper

Bereiding:

Was de mosselen in koud water. Smelt een klontje boter in een grote pot en stoof er de 4 sjalotjes, knoflook, 4 stengels bleekselderij met enkele blaadjes,  en 4 takjes tijm in aan.

Blus met de witte wijn en voeg de mosselen toe. Kruid met peper en zout. Laat de mosselen garen onder deksel.

Giet de mosselen af en vang het kookvocht op. Haal de mosselen uit hun schelp. Hak vier stengels bleekselderij en enkele bladeren fijn. Voeg deze bij het mosselvocht en laat opkoken. Mix in een blender tot een gladde soep. Verfris met citroensap, voeg een flinke scheut room toe en kruid met peper en zout.

Schil de aardappelen en haal met een kleine parisienne-lepel bolletjes uit. Bak de bolletjes goudbruin in een scheutje geklaarde boter.  Kruid met een snufje zout.

Schil twee andere selderijstengels en snijd deze in reepjes van ca 5 cm. Blancheer de reepjes kort in kokend water en spoel ze vervolgens af onder koud, stromend water.

Maak vervolgens de mayonaise: Doe de eieren samen met de mosterd en arachideolie in een maatbeker en mix tot een dikke mayonaise. Meng er de fijngehakte peterselie, groene peper, de  knoflook en de Parmezaanse kaas over en mix opnieuw. Verfris met een beetje citroensap. Kruid met peper en zout.

Bak de pieterman-filets in een scheutje geklaarde boter. Kruid met peper en zout.

Serveren:

Leg de vis op een bord. Lepel de soep van soep van mosselvocht en selderij er rond en leg er enkele aardappelbolletjes, reepje selderij en mosselen bij. Serveer met stokbrood en mayonaise.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*