Banoffee is een Engelse desserttaart gemaakt van bananen, room en toffee gecombineerd met een basis van boterachtige koekjes of op basis van verkruimelde koekjes en boter.
De naam, soms gespeld als “banoffi”, is een samenvoeging van de woorden “banaan” en “toffee”
Wij weken af van het oorspronkelijke recept, wat nog wel te vinden is op een andere site
Een ander typisch engels gerecht is bloedworst, wat wij ook gemaakt hebben, zij het onder een wat attractiever titel
Benodigd voor 15 personen:
- 400 gram ontpitte dadels
- 3 e.l. amandelpasta of een andere noten-/zadenpasta
- 4 t.l. vanille extract
- 2 rijpe bananen
- 2 rijpe mango
- 80 gram pure chocola
- 360 gram noten, pecan, walnoten of amandel
- 4 e.l. kokosolie 200 ml
- Zeezout
- 3 t.l. gemalen kaneel
- 2 liter ijs, vanille, noten, caramel, o.i.d
- ½ liter slagroom
Werkwijze:
Giet 360 ml kokend water over de dadels en laat deze ca. 15 minuten weken.
Meng de noten en doe deze met kokosolie, zout en kaneel in een keukenmachine. Druk steeds kort op de pulseknop. Het moet een grof mengsel worden.
Schep het notenmengsel in een grote koekenpan en het rooster deze, zonder gebruik te maken van olie of een ander bakmiddel. Gebruik dus een droge koekenpan. Af en toe omscheppen en ongeveer 2 minuten roosteren. Lot op dat het mengsel niet verbrand!
Doe de dadels met weekvocht in de keukenmachine ( hoeft niet omgespoeld te worden). Voeg de notenpasta en het vanille-extract toe. Mix dit tot een romige gladde puree.
Verdeel het notenmengsel over 15 kleine glazen, schep daarop de dadelpuree. Doe hierop wat slagroom en bestrooi deze met chocolade schaafsel. Laat een 1 uur opstijven.
Uitserveren:
Zet op een bord het glas met banoffee, schep daarbij 2 bolletjes ijs. Garneer het bord met schijfjes banaan mango, slagroom en chocolade schaafsel