bloedworst

Boudin- noirmet een appeltje en zuurkool

Sommige mensen gruwen ervan: Boudin-noir of bloedworst met zuurkool. Maar lekker (en mooi) klaargemaakt is het écht een lekkernij.

Benodigd voor 13 personen:
  • 900g zuurkool
  • 300 ml witte wijn
  • 120g boter
  • 300 ml appelsap
  • 300g gesneden ontbijtspek
  • 6 stevige appels (goudrenet, Jona-Gold, Elstar)
  • 120g bruine suiker
  • 150 ml Calvados
  • 13 sneetjes brioche
  • 700g bloedworst
  • Scheutje zonnebloemolie
  • Anderhalf bosje kervel
  • Extra: keukenpapier& appelboor

Laat de zuurkool in een steelpannetje met de witte wijn, helft van de boter en het appelsap circa 30 minuten smoren.

Bak het ontbijtspek in een koekenpan krokant uit. Bewaar de koekenpan met het bakvet. Laat het spek afkoelen op keukenpapier.  

Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appels in vlakke schijven van circa een halve centimeter dikte. 

Laat de bruine suiker in het spekvet smelten. Voeg de appels en overige boter erbij. Blus af met calvados en laat dit karamelliseren. Haal de appelplakken uit de pan en roer de karamel in de pan met een garde tot een lobbige jus. Bewaar deze. 

Rooster het brood in een broodrooster of in de oven. Snijd de bloedworst in plakken van circa 1 centimeter. 

Verwarm een koekenpan met een scheutje olie. Bak de bloedworst circa anderhalve minuut aan iedere kant, tot de buitenkant lekker krokant is.

Serveren:

Pluk de kervel. Leg het brood op het bord. Beleg het met deBoudin-noir of bloedworst met zuurkool, dan de appel, nog wat zuurkool en eindig met het krokante spek. Sprenkel er karameljus overheen. Garneer met takjes kervel.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*