Deze zeevrucht-amuse is eigenlijk een gerecht dat uit drie amuses bestaat: een amuse met Coquille, eentje met tonijn-tartaar en de derde van krab. Erg leuk om te maken en je zet iets heel bijzonders op tafel. Omdat we niet genoeg amuse-lepels hadden, gebruikten we de blaadjes van witlof. Kijk ook eens hier voor meer amuse-ideeën.
Voor 16 personen heb je nodig:
- TONIJNTARTAAR MET RETTICH
- 200 gr verse tonijn in zeer kleine blokjes gesneden
- 2 eetl. Crème fraïche ,
- 2 eetl. Bieslook fijngehakt,
- 2 klein sjalotje gesnipperd
- 150g rettich geraspt,
- peper en zout
- 8 blaadjes sla.
Bereiding:
Meng de peper, de knoflook, het citroengras, het sap en de geraspte schil van de limoen, de vissaus, de kokosmelk en de suiker goed door elkaar. De suiker moet helemaal zijn opgelost
Voeg de stukjes sjalot toe en breng geheel op smaak met beetje zout
- Meng de tonijn met de crème fraîche, de bieslook, het sjalotje en 1 eetlepel geraspte rettich
- Breng het geheel op smaak met peper en zout
- Leg op bord of amuse-lepels een blaadje sla. Bestrooi de sla met de rest van de geraspte rettich en verdeel daarover de tonijn-tartaar
- 2) GEGRILDE COQIULLES OP WITLOFBLAADJES
- 16 jakobsschelpen,
- 16 witlofblaadjes,
- 150 g roquefort,
- bieslook in stukjes gesneden
- 4 eetl. Walnotenolie
- beetje citroensap
Bereiding:
- Meng de walnotenolie en het citroensap tot een vinaigrette
- Bak de jakobsschelpen kort aan in een pan (ongeveer 1 min aan iedere kant) . Snijd ze in de lengte doormidden en verdeel ze over de witlofblaadjes
- Verkruimel de roquefort erover en besprenkel het geheel met een vinaigrette van walnotenolie en citroensap. Garneer met de bieslook
- 3) THAISE KRABSALADE
- 1 rode chilipeper, zaadlijsten verwijderen en fijngehakt.
- 2 tentjes knoflook, geperst
- 3 citroengras, fijngehakt
- 1 limoen
- 2 el vissaus
- 2 dl kokosmelk
- 1 sjalot, fijngesneden.
- 2 tl suiker
- 500g krabvlees
- 1 bosje basilicum
- 1 bosj koriander
- zout
Bereiding:
- Meng de peper, de knoflook, het citroengras, het sap en de geraspte schil van de limoen, de vissaus, de kokosmelk en de suiker goed door elkaar. De suiker moet helemaal zijn opgelost
- Voeg de stukjes sjalotjes toe en breng geheel op smaak met beetje zout
- Voeg tenslotte het krabvlees, de basilicum en de koriander toe
- Meng dit alles goed door elkaar en verdeel de salade op bord of amuse-lepels
Wij deden deze zeevrucht-amuse op één bordje, maar het is natuurlijk ook leuk deze als drie afzonderlijke gerechtjes op te dienen