Pappardelle met Italiaans stoofvlees

Pappardelle met Italiaans stoofvlees

Vanuit Toscane komt dit voedzame gerecht van Pappardelle met Italiaans stoofvlees. Voor de kleur (en de vitaminen) voegden we hier als bijgerecht groene groenten met gremolata aan toe.

Voor het hoofdgerecht heb je nodig (12 personen):

  • 2 Kg magere runderlappen
  • 3 el milde olijfolie
  • 75 gram ontbijtspek in kleine stukjes
  • 2 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 wortels
  • 600 gram tomaten uit blik
  • 200 ml rode wijn
  • 150 gr runderbouillon (tablet)
  • 1,5 kg pappardelle
  • 150 gr Parmezaanse kaas of grana padano

Bereiding:

Snijd de runderlappen in kleine stukjes. Bestrooi de blokjes met zout en peper. Verwarm de olie in een braadpan en bak de blokjes, eventueel in gedeeltes, rondom bruin. Schep ze daarna uit de pan op een bord. 

Snijd de ontbijtspek klein, snipper de ui en de knoflook, snijd de bleekselderij fijn en rasp de wortels en hak de rozemarijn fijn.

In het bakvet van het vlees kan je de blokjes ontbijtspek, ui en knoflook in ongeveer 3 minuten  bakken.  De laatste minuut doe je de bleekselderij, wortels en rozemarijn erbij.

Voeg de tomaten met vocht, wijn en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Schep het vlees erdoor. Zet het vuur heel laag en laat het vlees afgedekt 2,5 uur stoven.

Kook de pappardelle in een grote pan met ruim water en wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet de pasta af. 

Serveren:

Verdeel de pappardelle over 12 warme diepe borden en schep er het Italiaans stoofvlees en wat saus op. Strooi geraspte kaas erover.

Voor het bijgerecht van groene groenten met gremolata heb je nodig (voor 12 personen):

  • 1 citroen
  • 20 gram platte peterselie
  • 3 tenen knoflook
  • 4 ansjovis uit blik
  • 300 gram aspergetips
  • 600 gram sugarsnaps
  • 400 gram broccoli roosjes
  • 3 el Taggia olijven

Bereiding:

Rasp de schil van de citroen (alleen het gele). Meng in een kom de fijngehakte peterselie, geperste knoflook, ansjovis en de citroenzeste tot een gremolata. Breng dit op smaak met versgemalen peper en indien nodig wat zout.

Breng in een pan met ruim water en wat zout aan de kook. Voeg alle groenten toe en kook ze in 3 tot 4 minuten beetgaar. Spoel de groenten onder koud water af om verder garen te voorkomen. Hierdoor blijven ze ook mooier groen. 

Serveren:

Verdeel de groenten over enkele schalen en schep vlak voor het serveren de gremolata erdoor. Strooi en wat olijven over. Dien dit op samen mét, of apart van de pappardelle met Italiaans stoofvlees.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*