We keken wel een beetje vreemd op toen we op de menulijst de witte chocolademousse in ananassoep zagen staan. Maar we hebben vaker vreemdsoortige combinaties gemaakt en altijd even smaakvol. Gaat nu ook gebeuren!
Ingrediënten voor 15 personen:
Witte chocolade ijsmousse:
- 400 g witte chocolade
- 3,5 vanillestokje
- 875 ml slagroom
- 175g suiker
- 7 el Grand Marnier
- 10 eierdooiers
- 3 eieren
Kletskoppen:
- 250 g suiker
- 125 ml slagroom
- 200 g bloem
- 3 sinaasappel
- 3 citroen
Ananassoep:
- 3 ananas
- 3 el Grand Marnier
Extra nodig:
- 15 ringvormen van circa 6 centimeter doorsnede
- blender
- plasticfolie
Bereiding:
Witte chocolademousse:
Smelt de chocolade in een kom boven een pan met water dat net tegen de kook aan is. Zet de ringvormen op een bakplaatje bekleed met plasticfolie en zet in de vriezer. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Klop de slagroom met de helft van de suiker en het vanillemerg bijna stijf, voeg de likeur toe en spatel door elkaar. Doe in een kom de eidooiers, het ei en de rest van de suiker los en zet op een pan met water dat net tegen de kook aan is.
Klop het mengsel met een garde schuimig en lauwwarm en daarna met de mixer of in de keukenmachinebuiten het warm-waterbad in circa 5 minuten koud en luchtig. Roer het eimengsel met een spatel door de slagroom, zorg er voor dat er niet teveel lucht verlorengaat. Voeg de gesmolten witte chocolade in een dun straaltje toe aan het luchtige mengsel en roer voorzichtig door elkaar. De chocolade stolt en wordt krokant. Schep de ijsmousse in de ringvormen en laat minstens 3 uur bevriezen.
Kletskoppen:
Verwarm de oven voor op 190 °C. Meng de suiker met de slagroom, bloem en rasp er de schil van de sinaasappel en citroen boven. Roer door elkaar en laat circa een uur opstijven in de koelkast.
Strijk het beslag uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de kletskoppen in de oven in circa 8 minuten goudbruin en krokant. Laat de kletskoppen afkoelen.
Ananassoep:
Schil de ananas en snijd rondom, tot aan de ‘houtige’ kern, in dikke plakken. Snijd 2 plakken in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Pureer de resterende ananas en de likeur in de blender of met de staafmixer schuimig en schenk door een zeef.
Opmaak bord:
Haal de chocolademousse circa 5 minuten voor het serveren uit de diepvries, zet in het midden van een diepbord en haal de ringvorm eraf. Schenk de ananassoep rondom de ijsmousse. Verdeel de blokjes ananas rondom. Breek de kletskoppen in stukken en steek in het ijs.
Bron: 24kitchen