Quiche maken kan op vele manieren. Naast deze quiche met spinazie en zalm maakten we onder andere de quiche l’homme-filet. Hieronder het recept voor de variant met spinazie:
Ingedienten voor 15 personen:
- boter om ovenschaaltje mee in te vetten
- 15 plakjes bladerdeeg
- 150 g pinboompitten
- 1500 g spinazie
- 5 eetlepels olijfolie
- 250g gerookte zalmsnippers
- 3 el. Paneermeel
- 2 eieren
- 350 ml crème-fraiche (of koksroom)
- Dille (fijngehakt)
- Peper en zout
Bereiding:
Neem ovenschaaltjes met een doorsnede van 10-12 cm en vet deze in met boter. Leg daarin het bladerdeeg en snijdt dit af bij de rand. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verdeel de paneermeel over de bakjes. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn, maar zorg dat ze niet aanbranden. Laat ze op een bord afkoelen. Maak de spinazie schoon, was het goed en laat goed uitlekken. Verhit de olie en voeg kort de spinazie toe. Blijf de spinazie omscheppen tot deze voldoende is ingeklonken. Zorg dat het vocht verdampt. Laat de spinazie afkoelen en dep het daarna zo droog mogelijk. Snijd de spinazie grof. Snijd de zalm in reepjes. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de spinazie in de deegbakjes en bestrooi het met pijnboompitten. Klop het ei los met de koksroom/creme-fraiche, de dille en wat peper en zout. Verdeel ook dit over de schaaltjes. Verdeel daarna de zalm erover en zet de taartjes ongeveer 20 minuten in de oven (op een bakplaat). Deze Quiche kan zowel warm als koud geserveerd worden
Opdienen
Als de bakjes net uit de oven komen, iets laten afkoelen en met een mesje de hartige taart van de randen van het bakje lossnijden. Keer het bakje om op een bord en klop voorzichtig de quiche van spinazie en zalm los zodat een omgekeerd taartje op het bord staat. Laat de quiche niet los, dan kan het ook met bakje geserveerd worden maar attendeer uw gasten erop dat het schaaltje heet is.