Deze tweekleurensoep van rode biet en waterkers ziet er niet alleen leuk uit, hij is ook nog ontzettend lekker. Is er geen waterkers voorhanden, neem dan veldsla.
Ingrediënten:
Bietensoep:
- 1500 g gekookte rode bieten
- 3 rode ui, gesnipperd
- 2250 ml ongezouten groentebouillon, of water
- 3 tl venkelzaad
- 3 friszure appel, bijv. Elstar
- 3 el citroensap
waterkerssoep
- 6 sjalotjes, fijngesneden
- 75 g boter
- 1500 ml kippenbouillon
- 600 g aardappel, geschild en in blokjes
- 300 g waterkers, dikke stelen verwijderd
- 6 el crème fraîche (25 g)
- nootmuskaat
- cayennepeper
Bereiding:
- Houd een bietje apart en snijd de rest in blokjes. Fruit de rode ui een paar minuten in de olie en voeg de blokjes biet en het venkelzaad toe. Bak samen een paar minuten en schenk de bouillon erbij. Breng tegen de kook en laat de soep 15 min. zachtjes koken.
- Snijd de appel in heel kleine blokjes van ½ cm en voeg de helft toe aan de soep. Kook 5 min. mee en pureer de soep met een staafmixer.
- Snijd de achtergehouden biet ook in kleine blokjes en meng met de appelblokjes. Meng er het citroensap door en breng de salade op smaak met een beetje peper en zout.
- Bak voor de waterkerssoep in een andere pan de sjalotjes zachtjes in de boter. Voeg de bouillon en aardappelblokjes toe en breng tegen de kook. Laat 15 min. zachtjes koken. Voeg de waterkers (houd een paar mooie blaadjes achter voor garnering) en crème fraîche toe en pureer met een staafmixer. Breng de soep op smaak met zout, cayennepeper en nootmuskaat.
- Schenk eerst een bodem van de bietensoep in een diep bord. Maak met dezelfde hoeveelheid waterkerssoep een mooi swirl in de bietensoep. Schep een beetje van de biet-appelsalade in de soep en garneer met een takje waterkers.