Salade met zeebanket, venkel en limoen

Salade met zeebanket venkel en limoen

Deze salade met zeebanket venkel en limoen is een smaakvol tussengerecht waarbij gebruik wordt gemaakt van sumak. Sumak is een Midden-Oosterse smaakmaker die gemaakt wordt van de dieprode besjes van de sumakplant. Na het oogsten worden de besjes gedroogd en vermalen tot een mengsel. Het product wordt veel gebruikt door Ottolenghi, en dit gerecht komt dan ook uit “Ottolenghi, het kookboek” van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi. Ook inktvis is een onderdeel van dit gerecht. Als je wat over houdt van de inktvis, gebruik dat dan bijvoorbeeld in dit gerechtje

Ingrediënten: (8-12 personen)

  • 2 venkelknollen 
  • 1 rode ui, in flinterdunne ringen 
  • 2 limoenen (fijngeraspte schil en sap)
  • 4 tenen knoflook
  • 20 g grofgesneden dille
  • 20 g grofgesneden bladpeterselie
  • 20 g fijngesneden koriander
  • 2 rode chilipepers, fijngehakt
  • 120 g olijfolie
  • 16 tijgergarnalen, gepeld
  • 700 g inktvis
  • 2 el sumak
  • granaatappelpitjes
  • zeezout

Bereiding:

Laat de inktvis 20 à 30 minuten zacht koken in ruim water. Dit helpt tevens om de inktvis te ontzouten.

Snij de wortelschijven en de stelen van de venkelknollen af. Bewaar de groene (pluim-)blaadjes van de venkel om die later als garnering toe te voegen.

Snij de rest van venkelknollen in zo dun mogelijke plakken. Gebruik hiervoor eventueel een mandoline.

Meng in een grote schaal de plakken venkel en de uienringen met de limoensap, limoenrasp, knoflook, dille, peterselie, chilipepers, 4 el olijfolie en 1 tl zeezout.

Snij de inktvis in plakken en bak ze in olie in een grillpan op hoog vuur. Voeg vervolgens de tijgergarnalen toe en bak die kort mee tot dat ze verkleuren.

Voeg de inktvis en de garnalen bij de salade en meng de salade luchtig door.

Roer vlak voor het serveren de sumak en koriander erdoor. Garneer deze salade met zeebanket, venkel en limoen met granaatappelpitjes en de venkelpluimen.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*