gevulde aubergine

Gevulde aubergine

Deze met kalfsgehakt en pijnboompitten gevulde aubergine is een smaakvol tussengerecht uit de keuken van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, zoals dat is verschenen in hun kookboek “Jerusalem”

Ingrediënten: (12 personen)

  • 6 aubergines
  • 9 el olijfolie
  • 2 ½ tl gemalen komijn
  • 2 ½ el milde paprikapoeder
  • 1 ½ el kaneel
  • 3 uien, middelgroot, fijngesneden
  • 750 g lamsgehakt
  • 75 g pijnboompitten
  • 30 g bladpeterselie, fijngesneden
  • 3 tl tomatenpuree
  • 4 ½ tl kristalsuiker
  • 4 dl bouillon
  • 2 ½ el citroensap
  • 1 ½ tl tamarindepasta
  • 6 kaneelstokjes
  • Zout en zwarte peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden C.

Snij de aubergines overlangs door midden en zet ze met de schilkant naar beneden in een grote braadslede of ovenschaal, waar de aubergines stevig tegen elkaar aan liggen. Bestrijk het vruchtvlees met 6 el olijfolie en kruid het met peper en zout. Rooster ze in 20 minuten goudbruin in de oven. Haal ze er vervolgens uit en laat ze iets afkoelen.

Maak als je de aubergine in de oven zet direct de vulling. Vermeng de komijn, het paprikapoeder, het kaneel en eventueel de chili in een bakje. Snij  de ui fijn en fruit de ui samen met de HELFT van de bovenstaande kruiden ongeveer 8 minuten in de pan in de overgebleven olie. Voeg na ca. 8 minuten het gehakt, de pijnboompitten, peterselie (fijngesneden), tomatenpuree, 3 tl suiker, 3 tl zout en zwarte peper toe. Schep alles om tot het gehakt gaar is.

Verdeel het gehakt-mengsel over de aubergines. Zet de oven ondertussen op 190 graden Celsius.

Doe de achtergebleven kruiden (komijn, paprikapoeder, chili en kaneel) in een kom en doe de bouillon, de citroensap, de tamarinde, de suiker en kaneelstokjes erbij. Meng het goed en verdeel het over de ovenschalen. Bedek de ovenschalen met aluminiumfolie en zet het in de oven. De aubergines moeten 1-1½ uur (afhankelijk van de dikte) in de oven. Schep in de tussentijd twee keer het vocht over de aubergines heen. Serveer de gevulde aubergine warm met een takje rozemarijn, peterselie of een ander kruid voor wat kleur op het bord.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*