Om in de Italiaanse sferen te blijven maakten we deze ricottataart met gekonfijt fruit. Lekker fris, en serveer er eens een glaasje limoncello bij!
Ingrediënten (12 personen):
- 9 eieren
- 450 gram suiker
- 1 citroen
- 9 sinaasappels
- 100 gram pijnboompitten
- 3 el bloem
- 1,5 theelepel kaneel
- 750 gram ricotta
- 6 verse vijgen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175°C. Splits de eieren. Klop in een kom de eierdooiers met 300 gram suiker met een mixer romig. Reinig de citroen en rasp de schil dunnetjes boven het eierdooiermengsel. Meng de pijnboompitten, bloem, kaneel en losgeroerde ricotta erdoor.
Schep het mengsel in een taartvorm en bak de taart in het midden van de oven in 40 tot 45 minuten goudbruin. Laat de taart afkoelen.
Pers 3 sinaasappels uit. Breng het sap met de rest van de suiker aan de kook en los de suiker al roerende op. Laat de siroop op hoog vuur tot een derde inkoken en laat het daarna afkoelen. Pel de rest van de sinaasappels, maak de partjes los van elkaar en verwijder al het wit. Snijd de vijgen elk in 4 partjes. Schep de partjes sinaasappel en vijg voorzichtig door de siroop. Zet het fruit tot gebruik afgedekt weg.
Serveren:
Neem de ricottataart uit de vorm. Zet de ricottataart op een schaal en schep het gekonfijt fruit met de siroop erop.