Meringue met advocaat

Meringues met advocaat

Meringues met advocaat is een gerecht waarbij we -zoals een kookclub betaamd- zelfs de advocaat zelf maken. We hebben dat ooit vaker gedaan, getuige dit recept uit 2006.

Hieronder het recept voor dit nagerecht:

Ingrediënten (voor 12 personen) voor de meringue:

  • 200ml eiwit
  • 600g suiker (1x 450g en 1x 150g)
  • 175 ml water

Voor de advocaat:

  • 10 eierdooiers
  • 175g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 225nl wodka

Voor de garnering:

  • Pure chocolade, geraspt
  • 1 liter slagroom
  • 100g suiker
  • Vanille naar smaak

Bereiding van de merengue:

Breng 450g suiker met het water aan de kook zodat de suiker oplost.Klop ondertussen met een mixer het eiwit met 150g suiker luchtig (voeg de suiker langzaam toe!)

Giet de suikerstroop voorzichtig bij het eiwitschuim. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het mengsel in en spuitzak en maak mooie ronde bakjes op van het schuim op het bakpapier. Zet de bakplaat met bakjes in de oven op 120g en laat de vormpjes harden.

Bereiding van de advocaat:

Doe de eidooiers met de suiker in een metalen kom en klop deze met een garde door. Met mengsel hoeft niet luchtig te worden, enkel goed gemengd.

Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg er uit. Doe het vanillemerg bij het eidooiermengsel. Voeg tot slot de wodka toe en roer alles door.

Neem een pan die groot genoeg is, zodat de metalen kom er bovenop kan staan. Vul de pan met een laagje water en breng dit aan de kook. Zet de metalen kom op de pan en zorg ervoor dat de kom het water niet raakt, maar enkel verwarmd wordt door de waterdamp.

Verhit het mengsel al roerend au bain-marie tot een temperatuur van 62 graden. Dit kun je meten met een (kern-)thermometer.

Haal de kom van de pan en zit in een bak met koud water om te voorkomen dat de advocaat nog verder doorgaart.

Roer de advocaat zo’n 4-5 minuten door terwijl deze in het waterbad staat en giet de massa vervolgens door een fijne zeef.

Klop de slagroom met de suiker en vanille luchtig door elkaar.

Vul de merengue-bakjes met de advocaat en en toefje slagroom. Garneer met geraspte chocolade. Dien de meringues met advocaat direct op.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*