Ook deze kwartel met granaatappel-walnootsalsa komt uit het boek “Nopi” van Ottolenghi en Ramael Scully. Kenmerkend aan de gerechten van Ottolenghi is de veelheid aan ingrediënten. Ook de opmerkelijke combinaties daarvan zijn kenmerkend. Kwartel is een van onze favorieten. kijk maar eens hier of hier. Voor dit gerecht heb je het volgende nodig:
Ingrediënten (12 personen)voor de miso-butterscotch:
- 300g mistpasta
- 100ml mirin
- 60g lichtbruine basterdsuiker
- 4tl sherry-azijn
- 80g boter (kamertemperatuur)
- 4el zonnebloemolie
- grof zeezout
- Zwarte peper
Voor de granaatappel-walnootsalsa:
- 450g granaatappelpitten (3 granaatappels)
- 210g walnoten,geroosters en grofgehakt
- 100g ingemaakte walnoten, afgespoeld, vlies verwijderd en fijngehakt
- 6tl granaatappelmelasse
- 3el cherryazijn
- 3el olijfolie
- 60g peterselie, fijngesneden
- 1500g kwartelfilets
- 3 pakken krielaardappels
Bereiding van de miso-butterscotch:
Verwarm de oven tot 160 graden. Spreid met een pannenlikker de mistpasta gelijkmatig uit op en met bakpapier beklede bakplaat.
Zet de bakplaat 20-25 minuten in de oven tot de miso donkerbruin is geworden. Haal dan de bakplaat uit de oven en laat de gekaramelliseerde miso afkoelen.
Schraap de mistpasta van het bakpapier, doe de stukken in een keukenmachine. Voeg de meren, lichtbruine basterdsuiker, sherryazijn en de boter toe. Doe er 2 el water bij en pureer alles in 5 minuten glad en luchtig.
Bereiding van de granaatappel-walnootsalsa:
Doe alle ingrediënten van de salsa (behalve de peterselie) in een kom met 1 tl zout en 9 el water.
Vermeng alles goed en zet opzij.
Roer vlak voor het opdienen de peterselie er door.
Bereiding van de kartelfilets:
Verhit de oven op de hoogste grillstand. Bestrooi de kwartelfilets met zout en royaal versgemalen zwarte peper.
Bak de kwartelfilets vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de kwartelfilets met de miso-butterscotch. Zet de bakplaat onder de grill en rooster 2 minuten tot de miso-butterscotch gaar karamelliseren.
Serveer de kwartel met granaatappel-walnootsalsa samen met de gebakken krielaardappeltjes.