Een luchtig notengebak als dessert is een mooie afsluiting van uw diner.
Ingrediënten gebak voor 10 personen:
- 150 gr zachte boter en boter om in te vetten
- 75 gr + 120 gr suiker
- 4 eierdooiers
- 125 gr biscuitkruimels van lange vingers
- 125 gr gehakte hazelnoot
- 5 cl Franse cognac
- 5 cl Amaretto
- 7 eiwitten
- Bloem en gezeefde poedersuiker
Bereidingswijze
- Zet 10 borden koud
- Verwarm een oven voor op 170 gr C
- Klop de zachte boter samen met de suiker en de eierdooiers luchtig op.
- Voeg biscuitkruimels, gehakte hazelnoot, Franse cognac en Amaretto toe en spatel dit luchtig door elkaar.
- Klop de eiwitten met de 150 gr suiker luchtig en stevig en spatel dit door de massa.
- Vet soufflévormpjes in met boter, bestuif ze met gezeefde bloem.
- Vul ze voor iets meer dan ¾ met het deeg en bestrooi het deeg met wat poedersuiker.
- Zet in een braadslee waarin zoveel kokend water zit dat de soufflévormpjes voor ¾ onder water staan.
- Zet de braadslee in de voor verwarmde oven en bak de taartjes in circa 20 minuten au bain-marie af.
- Zet de oventemperatuur na 10 minuten terug op 155 gr C.
Ingrediënten Karamelsaus
- 150 gr suiker
- 100 gr room
- 35 cl calvados
Bereidingswijze
- Laat voor de karamelsaus de suiker tot bruin smelten, voeg de hete room in één keer toe en laat het goed roerend tot de gewenste dikte koken.
- Voeg de calvados toe.
Ingrediënten roomsaus
- 2 dl gekoelde room
- 35 gr suiker
Ingrediënten serveren:
- 20 aardbeien
- 30 gr gehakte hazelnoten
Serveren
Halveer de aardbeien met kroontje en plaats 4 helften tegen de room-quenelle. Zet het luchtig notengebak op het bord en strooi er wat gehakte hazelnoot omheen. Giet daarover de room en de karamelsaus.