Uit het kookboek “Nopi” van Yotam Ottolenghi en Ramael Scully komt deze flespompoen met gembertomaten en limoenyoghurt. Een kleurrijk en smakelijk gerecht, vegetarisch en heerlijk in de herfst. Houdt wel rekening met de bereidingstijd, want het is niet in een half uurtje klaar!
Ingrediënten voor de flespompoen (voor 12 personen):
- 3 flespompoenen van ca 800g
- 150ml olijfolie
- 18 grote Roma-tomaten
- 75g verse gemberwortel
- 3 rode chilipepers
- 6 tenen knoflook
- 90g donkere rietsuiker
- Grof zeezout
- Zwarte peper
Voor de limoenyoghurt:
- 350ml Griekse yoghurt (10%vet)
- 1tl kardemomzaad, gem,alen
- Rasp van anderhalve limoen
- limoensap
Voor de garnering:
- 150g korianderblad
- 90g cashewnoten, geroosterd en grofgehakt
- 30g (kant en klare) gebakken uitjes
Verder nog nodig: bakpapier
Bereiding:
Verhit de oven voor tot 240 graden.
Halveer de flespompoen over de lenge en verwijder de pitten. Snij de pompoen met schil overdwars door in dunnen plakken van ca 1-2 cm. Vermeng deze pompoenplakken met 6 el olijfolie en royaal versgemalen zwarte peper en 6tl zout.
Verspreid de plakken op een bakplaat met bakpapier en rooster de plakken 35-40 minuten in de oven tot ze goudbruin worden.
Verlaag de oventemperatuur tot 170 graden.
Halveer de tomaten en leg deze met de snijkant naar boven op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi ze met 1tl zout en besprenkel ze met olijfolie. Laat ze in de oven in ongeveer 80 minuten gaar worden.
Doe ondertussen de fijngesneden gember, chilipeper, knoflook donkere rietsuiker en 1 tl zout in een kom. Meng dit alles goed (eventueel met een blender) en lepel deze puree over de tomaten uit de oven. Zet dit vervolgens terug in de oven en laat nog ca 45 minuten karamelliseren en daarna afkoelen.
Meng voor de limoenyoghurt alle ingrediënten door elkaar met een beetje zout en versgemalen peper en zet in de koelkast tot het opdienen.
Verdeel de flespompoen met gembertomaten over de borden. (Wij deden voor het opdienen de pompoenplakken nog even in de oven om ze iets op te warmen) Besprenkel de groenten met de limoenyoghurt en bestrooi het gerecht met de koriander, de cashewnoten en de gebakken uitjes.