De Kare Udang/Garnalen curry is van oorsprong een gerecht uit Indonesie en de letterlijke betekenis is “Garnalen in kokosmelksaus” Het is een heerlijk, kruidig gerecht dat ook goed past bij een uitgebreide rijsttafel.
Ingrediënten voor 10 personen:
- 5 kleine tl trassi
- 150g gember, fijngesneden of geraspt
- 5 stengels sereh, gekneusd
- 5 teentjes fijngesneden knoflook
- 3 sjalotje, fijngesneden
- 3 uien, fijngesneden
- 5 groene peper zonder zaad,
- 50 middelgrote garnalen (16/20)
- Sambal oelek naar smaak
- 3 el suiker
- 10 el ketjap manis
- 2 el oestersaus
- 20 ml water
- 900 ml kokosmelk
- Zonnebloemolie om te frituren
- 300 g gember in julienne
- 3 sjalot fijngesneden
- 400g rijst
Bereiding:
Fruit de trassi, gember in stukjes van ca 1,5 cm, sereh in stukjes van ca 5 cm, knoflook, sjalot, ui en de fijngesneden groene peper aan op middelhoge stand.
Voeg de suiker, ketjap, oestersaus en water toe en meng alles goed door elkaar. Voeg als laatste de kokosmelk toe en laat inkoken tot de gewenste dikte. (evt. 3 tl maisena aangelengd met koud water toevoegen voor extra binding) Proeven en evt. sambal oelek toevoegen.
Kook intussen de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
Bak de garnalen wat aan en voeg deze toe aan de curry
Frituur de gember ca 2 minuten in de hete zonnebloemolie.
Verwijder de sereh, garneer de curry met de gefrituurde gember en de sjalot.
Serveer de Kare Udang/Garnalen curry in een diep bord of kom en geef er een klein bolletje rijst bij.