hertenstoof met boerentenen

Hertenstoof met gestoofde boerentenen

Hertenstoof met gestoofde boerentenen? Wat is dát? Wel, boerentenen komen uit België. Boerentenen of reuzebonen vormen zeer grote dikke zaden. De bonen komen uit de peulen van de grootzadige pronksnijboon en worden tot wel 4 cm groot! In België worden ze ook molbonen of priester-bonen genoemd, wij eten ze in combinatie met hertenstoof. Een ander gerecht met hertenstoof is hier te vinden

Ingrediënten (12-14 kleine porties):

Hertenstoof:

  • 2 kg hertenpoulet
  • 4 uien
  • 1 prei
  • 6 tenen knoflook
  • 500 g champignons
  • 6 laurierblaadjes
  • 600 ml rode wijn
  • 2 l runderbouillon
  • 4 el bloem
  • 100 g roomboter
  • Peper en zout

Boerentenen:

  • 6 kg boerentenen ongedopt
  • 300 g roomboter
  • 8 sjalotjes
  • 6 teentjes knoflook
  • 8 takjes koriander
  • 16 blaadjes salie
  • Krielaardappeltjes
  • Rozemarijn

Bereiding:

Hertenstoof:

Maak de uien en prei schoon en snijd ze in dunne halve ringen. Vervolgens knoflookteentjes schoonmaken en fijnhakken. Maak ook de champignons schoon met een doekje of een stukje keukenpapier. Snij deze champignons vervolgens in dunne plakjes

Snijd de hertenpoulet in blokjes en bestrooi met peper en zout. Smelt boter in een pan en laat deze licht kleuren. Als er geen bellen meer op de boter staan, voeg je de hertenpoulet toe en schroei je deze dicht. Voeg de uien, prei, laurier, champignons en knoflook toe en bak dit kort mee. Strooi de bloem over het vlees en de groente, verhit kort en blus af met de rode wijn. Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat alles op een laag vuur ca. 2 uur garen. Regelmatig roeren om aanbakken te voorkomen en eventueel wijn of bouillon toevoegen als het te droog wordt. Breng na het stoven het geheel op smaak met peper en zout.

Boerentenen gestoofd in roomboter:

Haal de boerentenen uit de peulen door ze open te snijden of te breken en was ze in koud water. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Blancheer de boerentenen in het water en spoel daarna af met koud water. Maak de sjalotjes en de knoflook schoon en snipper deze mooi fijn. Hak de salie fijn.

Smelt de boter in de pan. Fruit de knoflook en sjalotjes in de boter. Voeg de geblancheerde boerentenen toe en gaar deze op een laag vuur. Op het laatste moment de gesneden salie toevoegen.

Bak de krielaardappeltjes in de schil gaar met roomboter en olijfolie en rozemarijn.

Serveren:

Schep de hertenstoof op het midden van het bord en schep de gestoofde boerentenen er rondom heen. Serveer met een krielaardappeltjes. Garneer met de koriander.

Biersuggestie: La Trappe Dubbel

Uit: Van Brabantse grond

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*