Hertensukade met pastinaakpuree en spruitjes

Hertenstoof met pastinaakpuree

Perfect passend in een herfstdiner: hertenstoof met pastinaakpuree. Een langzaam gegaarde hertensukade in combinatie met pastinaakpuree, spruitjes en stoofpeer.

We zijn dol op wild. Hertenstoof hebben we ook in een andere variant gemaakt, zoals je hier kunt lezen

Ingredienten voor 10 personen:

Voor de hertenstoof:
  • 1400g hertensukade
  • fles rode wijn
  • 2 takjes rozemarijn
  • lepel speculaaskruiden
  • 1/4 bosje tijm
  • 3 blad laurier’
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 1 kruidnagel
  • 1 winterpeen
  • 2 tenen knoflook
  • 2 grote uien
  • 1 prei
  • 500g anijs-/akkerchampions
  • zout en peper
Voor de spruitjes:
  • 1000g spruitjes
  • 250g gerookte spekblokjes
  • 50g boter
  • 2 el donkerbruine suiker
  • Versgemalen peper en zout
  • honing
Voor de pastinaakpuree:
  • 800 ml melk
  • 4 pastinaken, (ongeveer 400g) geschild en in blokjes gesneden
  • 100g roomboter
  • zout
Voor de stoofpeer:
  • 10-15 stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
  • 750 ml rode wijn of rode port (of een combinatie hiervan)
  • 50g bruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs
  • Schil van sinaasappel

Bereiding:

Voor de hertenstoof:

Maak eerst het stoofpotje met vlees: Was hiervoor de groente en snij deze. Zet de ui en knoflook aan in een beetje olijfolie.

Voeg de hertensukade (evt in blokjes gesneden) toe samen met de rode wijn. Voeg hieraan 2 takjes rozemarijn, 1/4 bosje tijm, 3 laurierblaadjes en 1 kruidnagel toe. Laat dit geheel zo’n 1,5 – 2 uur sudderen op laag vuur met een deksel op de pan.

Bak nu de anijs-/akkerchampignons kort aan en snij ondertussen de wortelen, een flinke plak ontbijtkoek en de prei in kleine stukjes. Voeg dit, samen met de speculaaskruiden toe bij de hertensukade en laat nog 1,5 uur sudderen.

Maak de spruitjes schoon en blancheer deze gedurende 4 minuten. Dan afgieten en wegzetten tot vlak voor het opdienen.

De spekblokjes zachtjes uitbakken in de boter. Wanneer de spekjes knapperig zijn de suiker er doorheen roeren. Suiker laten smelten. Hierna de uitgelekte spruitjes toevoegen. Goed mengen en door laten warmen. Voor de glans kan evt wat vloeibare honing worden toegevoegd. Op smaak brengen met wat peper en zout

Stoofperen:

Schil de stoofperen met een dunschiller maar laat het steeltje aan de peertjes zitten. Was de stoofperen onder stromend water en doe ze in een pan. Giet de wijn/port bij de stoofperen tot ze net onder staan. Eventueel kun je het nog aanvullen met water. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje en de steranijs erbij en breng het geheel met het deksel op de pan aan de kook. Als de peren koken, laat ze dan op laag vuur zachtjes doorgaren. Laat de peren 2 – 3 uur stoven tot ze mooi donkerrood zijn en schep halverwege een keer om. Laat de peren afkoelen in het vocht.

Pastinaakpuree

Snijd de pastinaak in blokjes en doe deze in de melk met een snufje zout. Kook zachtjes tot ze gaar zijn (je kunt dan gemakkelijk met een mespunt in de pastinaak steken). Giet de pastinaak af in een zeef en vang de melk op. Maak een grove puree door de pastinaak deels plat te drukken en er voldoende melk (ca 50 ml) en boter bij te doen tot een romige, smeuïge puree ontstaat. Houd de pastinaak warm, door deze bijvoorbeeld terug te doen in de pan met het deksel er op.

Serveren:

Leg de hertenstoof naast de pastinaakpuree op de borden. Verdeel de spruitjes en serveer er een rechtopstaande stoofpeer bij.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*