Haringhapje met vlierbes Cocktail

Haringhapje met vlierbes cocktail

De schrijver van dit recept heeft zich wat dichterlijke vrijheden veroorloofd. Hij noemde het recept oorspronkelijk “haringhapje met Danske Blost cocktail” maar of het iets met Denemarken te maken heeft… De rauwe haring van het haringhapje is nogal Nederlands en van “Danske Blost” verwijst alleen het eerste woord naar Denemarken. Laten we het maar gewoon Haringhapje met vlierbes cocktail noemen

Ingrediënten voor 15 personen:

  • 15 – 16 Hollandse Nieuwe Haringen
  • 15 – 16 grote augurken
  • 32 kapper-appeltjes
  • 4 sjalotjes
  • kappertjes, gehakt (ca 4 eetlepels)
  • 4 el bieslook, fijn gesneden
  • wat gemengde groene kruiden (kervel, dragon, Bieslook
  • slablaadjes naar eigen voorkeur
  • 400 gr augurken-vocht
  • 300 gr zonnebloemolie
  • zuurdesembrood  
  • 8 el olijfolie  
  • peper en zout
  • water (ijskoud)
  • 1 pakje tempura-bloem

Voor de Danske Blost Cocktail:

  • –  Freske Blost ( vlierbloesemsiroop)
  • –  2 flessen Prosecco
  • –  ijsklontjes
Bereiding (ca. 40 minuten):

1.    Snijd van de haring een grove tartaar en breng deze op smaak met de sjalot, gehakte kappertjes, de bieslook en een klein scheutje olijfolie. Zet het koel weg.                                                                                   

 2.   Snijd de augurk in zeer kleine blokjes en zet apart.

3.    Snijd het zuurdesem zo dun mogelijk, liefst op een snijmachine, in dunne plakjes en leg deze op een, met bakpapier bekleedde, bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout. Bak ze even in de oven van 1800 Celsius goudbruin en krokant in ongeveer 5 minuten.

4.    Doe het augurkenvocht in een smalle maatbeker en meng er, met de staafmixer, de zonnebloemolie door. Breng op smaak met zout en peper.

5.    Roer van een beetje tempura bloem en wat ijskoud bruiswater een mooi beslag en haal hier de kapper-appeltjes doorheen en frituur deze in 2 minuten krokant.

6.    Verdeel de tartaar van de 15 haringen over 15 borden in een ronde steker. Schep op elk bord wat van de fijn gesneden augurk. Steek wat stukjes zuurdesem in de tartaar en garneer af met krokante kapperappeltjes, de kruiden en de slablaadjes. Schenk er als laatste wat van de augurkenvinaigrette naast en serveer!

Bereiding Danske Blost Cocktail:

Doe 2 eetlepels ( 30 ml) Blost in een glas, en voeg 100 ml koude Prosecco toe en een ijsklontje.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*