Vulling van appel(gedroogde vruchtencompote) Karamelsiroop
Ingrediënten(12 personen):
12 st. Elstar appels.
150 gr. brunoise gesneden appel.
750 gr. suiker.
150 gr. grote gele rozijnen.
150 gr. citroensap.
300 gr. sinaasappelsap.
150 gr. gedroogde abrikozen.150 gr. gedroogde vijgen.
3 st. merg van vanillestokje
150 gr. gebruneerde hazelnoten.
150 gr. boter
Walnotenolie en slagroom
kaneelpoeder.
hazelnoot-ijs
Bereidingswijze:
1) Snijd alle ingrediënten voor de vulling van de appel in fijne brunoise en meng met het merg van de vanillestokjes.
2) Schil de appeltjes en snijd ze bij tot mooie ronde appeltjes, het steeltje er het liefst nog aan.
3) Haal met een appelboor via de onderkant van de appel het klokhuis eruit.
4) Vul de appeltjes met de gedroogde vruchten-compote en prik ze in met een satéprikker.
5) Maak het gat in de bodem van het appeltje dicht met een uitgesneden plakje appel.
6) Karamelliseer de suiker licht en blus af met citroen- en sinaasappelsap.
7) Voeg vanillestokjesmerg en de boter toe en kook het mengsel heel even op.
8) Haal daarna alles door een fijne zeef om de grove stukjes sinaasappelvruchtvlees en vanille eruit te zeven.Giet ‘t vocht over de appels.
9) Plaats de schaal in een oven van 200 graden en bak de appels 10 in minuten.
10) Overgiet de appels elke minuut met het vocht, tot deze beginnen te glimmen en een “candy”effect gaan geven.
Opmaak:
1) Serveer de appeltjes warm met de Karamelsaus en een quenelle van hazelnootijs.
2) Maak het gerecht af met enkele druppels walnotenolie.
3) Evt. garneren met een toefje slagroom.