De drie pastasauzen die we hier beschrijven, zijn uitstekend te combineren met de zelfgemaakte pasta waarvan we de bereidingswijze hier hebben beschreven. We maakten de volgende sauzen.
- Alla Amatriciana
- Alla Carbonara
- Caccio Pépé
hoeveelheden per persoon:
Ingredienten + bereiding Amatriciana:
1 kopje tomatenpolpa (dikke tomatensaus)
een eetlepel Parmigiano kaas
en een eetlepel Pecorino kaas
30 gr Guanciale of ander spek
Het spek even krokant bakken, eventueel een gesnipperde ui en knoflook toevoegen en zeker peperoncino (chili-pepers)
Tomaten polpa toevoegen en op hoog vuur ‘branden’ Voeg later platte peterselie toe.
Ingrediënten + bereiding Carbonara:
1 ei
2 el Parmigiano kaas
2 el Pecorino kaas
30 gr Guanciale (=kinnebakkenspek) half uitbakken tot krokant
Beetgare pasta toevoegen en goed husselen
Daarna van vuur af (of heel laag) ei-mengsel en parmigiano/pecorino toevoegen en goed mengen
Ingredienten + bereiding Caccio pepe:
2 el Parmigiano kaas
6 el Pecorino kaas
Caccio pepe: grof gemalen peper ‘branden’ in droge koekenpan dan 3 a 4 el kookvocht van de pasta toevoegen en beetgare pasta waarna goed husselen
Dan mengen met Pecorino en evt parmigiano toevoegen en goed mengen (van het vuur af)
Het staat u natuurlijk vrij om een van de drie pastasauzen te kiezen, maar het is ook leuk drie schalen op tafel te zetten en de pasta los op te dienen, zodat uw gasten zelf kunnen kiezen welke van de drie pastasauzen ze willen. Of misschien willen ze van alledrie wel wat proeven!