Geen aspergemenu zonder aspergesoep. In de receptenlijst hieronder staat gekookte ham, maar wij maakten het met gedroogde ham. Ook erg lekker. Als je -buiten het aspergeseizoen- ook aspergesoep wilt maken, kan dat prima met groene asperges. Een recept daarvoor staat hier.
Ingredienten voor 10 personen:
- 10 stuks asperges
- kippen- of groentebouillonblokjes
- 100 gr boter
- 100 gr bloem
- 1,5 dl room
- 100 gr gekookte ham
- 100 gr bieslook
Bereiding:
- Asperges goed schillen.
- De aspergeschillen en -kontjes in 1,5 max. 2 liter water aan de kook brengen met bouillonblokjes. Dat dan 30 minuten laten trekken.
- De geschilde asperges in stukjes van ongeveer 1 cm snijden. De kopjes apart leggen. De bouillon zeven en opvangen.
- In deze bouillon de stukjes asperge beetgaar koken. (max. 2 minuten)
- De bieslook ragfijn snipperen en de (gekookte) ham in kleine stukjes hakken.
- Roux maken door de boter te smelten en de bloem er door te roeren met een garde en even laten garen. Dan de afgekoelde bouillon erdoor roeren tot een gladde soep.
- (Eventueel een deel) van de aspergestukjes in de soep doen en pureren met een staafmixer.
- Daarna de asperge(kopjes) toevoegen.
- Eventueel op smaak brengen met peper en zout. Roer als laatste de room en de bieslook (en eventueel de ham) door de aspergesoep.