Ingrediënten voor 1 taart (8-12 personen):
Voor de taartbodem:
250g bloem
snufje zout
80g suiker
100g boter
1 eierdooier
50 ml water
Voor de vulling:
500g appels
1 citroen
3 eieren
150g suiker
Bereiding:
Meng bloem, zout en suiker. Wrijf de boter met je vingers door het mengsel tot het op broodkruimels lijkt. Voeg de eierdooier en water toe en kneed het tot een bal. Wikkel in plastic folie en leg minstens een uur in de koelkast
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van ca 23 cm doorsnee in met boter. Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ca 5 mm. Leg het deeg in de springvorm en langs de randen hiervan. Prik de bodem in met een vork. Leg bakpapier over de bodem en vul de vorm met droge bonen of linzen. Dat heet blindbakken en dit wordt gedaan zodat de bodem niet gaat opbollen tijdens het bakken.
Bak ca 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de bodem lichtbruin is aan de randjes. Haal de vorm uit de oven en verwijder het bakpapier met de bonen. Laat de taartbodem helemaal afkoelen voordat je deze verder verwerkt.
Schil intussen de appels en snij deze in kleine stukjes. Breng een beetje water aan de kook en voeg de stukjes appel toe. Kook op middelhoge temperatuur totdat de appels als compote worden. Haal dan van het vuur, giet het overtollig kookvocht af en voeg 100g suiker en de citroensap toe aan de appelmoes. Klop het eigeel kort en voeg ook dat toe. Verspreid de appelmoes over het deeg in de springvorm.
Klop het eiwit stijf en voeg geleidelijk 50g suiker toe. Als het eiwit stijf is, dan uitsmeren op de appelmoes in de springvorm. Vervolgens gedurende ca. 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden bruin laten worden.