Ingrediënten voor 12 personen:
8 plakken bacon, in kleine delen gesneden
2,5 kg Ierse runderlappen in blokjes gesneden
4 uien, fijngesneden
1 tl zout
8 teentjes knoflook, fijngeperst
2 blikjes Guinness
tomatenpuree
8 takjes tijm
6 wortels in blokjes gesneden
4 stengels bleekselderij, gesneden
runderbouillon
2 tl suiker
gemalen peper
2 kg aardappels
4 lente-uitjes
melk
kruidenkaas
peper en zout
Bereiding:
Bak de bacon in een braadpan aan tot die knapperig wordt. Haal de bacon uit de pan en braad in het overgebleven vet de blokjes rundvlees aan tot het vlees bruin wordt. Voeg zout en indien nodig wat olie toe. Haal het vlees uit de pan en gebruik de pan nogmaals om de uien met de theelepel zout te fruiten gedurende 5 minuten. Voeg de laatste minuut de knoflook toe. Voeg het bier (Guinness) toe en roer ca. 3 minuten goed door elkaar.
Doe dit alles in een pan en voeg de tomatenpuree, takjes tijm, wortels, bleekselderij, suiker en gemalen peper toe. Doe de bouillon in de pan tot alles bijna onder staat. Breng het geheel aan de kook en laat daarna op een klein vuur enige uren stoven (Het gebruik van een hogedrukpan kan de benodigde tijd aanmerkelijk verkorten). Maak vervolgens aardappelpuree van de aardappels, lente-ui, melk en kruidenkaas.
Check regelmatig of het vlees mals is. laat dan de pan zonder deksel minimaal 30 minuten nasudderen zodat het vocht kan indampen.