Ajo blanco

Ajo Blanco

Deze Ajo Blanco (witte soep) is een heel oud recept en een voorloper van de gazpacho. Het is een koude, Spaanse soep waarvan de belangrijkste ingrediënten wit brood en amandelen zijn.

Ingrediënten (voor 12 personen):

  • 600 gram wit brood (zonder korst)
  • 500 gram amandelen
  • 6 tenen knoflook
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1,5 liter melk
  • 3 dl olijfolie
  • Witte wijnazijn
  • Zout
  • 30 ijsblokjes
  • 3 komkommers
  • Een handvol amandelschilfers 
  • 9 lente-uien
  • 2 chilipeper
  • 6 gerookte makreelfilets
  • Peper

Bereiding:

Snijd het brood in stukken.

Mix de amandelen in hakmolen. Pel de knoflook en mix de tenen met de amandelen.

Doe het amandel-knoflookmengsel bij het brood.

Giet er koude groentebouillon, melk, olijfolie en witte wijnazijn bij. Kruid met een snuif zout en meng goed.

Leg de ijsblokjes bij het brood en zet de kom in de koelkast.

De komkommer en de makreel

Breng water aan de kook.

Schil de komkommer en haal me een parisiënnelepel bolletjes uit het vruchtvlees rond de zaadjes. Houd wat overblijft van de komkommer bij.

Blancheer de komkommerbolletjes kort in het water. Giet af en koel meteen onder koud stromend water. Daardoor worden ze knalgroen.

Mix wat overblijft van de komkommer in de hakmolen. Doe de pulp in een schone keukenhanddoek en duw het vocht eruit. Houd het komkommervocht apart.

Verwarm een scheutje olijfolie in een pan. Bak de amandelschilfers goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Kruid met een snuifje zout.

Snipper het groen van de lente-uien.

Snijd de chilipeper in fijne ringen en verwijder de zaadjes.

Breek de makreel in stukken en verwijder eventuele graten.

Afwerken en serveren van de ajo blanco

Haal de grote ijsblokjes uit de ajo blanco.

Mix de soep glad in de blender. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de soep over borden en werk ze af met bolletjes komkommer, stukjes gerookte makreel, gesnipperde lente-ui, gesnipperde chilipeper, geroosterde amandelschilfers, een lepel gemixte komkommer en een likje olijfolie.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*