Dit scampitaartje met cheddar, of beter, de ingrediëntenlijst hiervan, is voor een hartige taart voor zes personen. We hebben het zo gelaten en zo werd het een tussengerecht voor twaalf personen.
Ingrediënten:
- 1 kilo scampi’s
- 1 pakje bladerdeeg
- 1/2 liter room voor de taart
- 1/4 liter room voor de saus
- 3 eieren
- 100 gram cheddar
- 1 uitje
- 1/2 liter visbouillon
- 25 gram boter
- 1 dl witte wijn
- 1 bosje bieslook
- 1 citroen
Bereiding:
Bakvorm invetten met boter en bekleden met bladerdeeg. Een mengsel van 5 dl room en de eieren maken. Uitje snipperen. Scampi’s pellen en in blokjes snijden. Dit samen met de helft van de ui bij het mengsel voegen. Deze massa in de vorm gieten en in een voorverwarmde oven van 180 graden ongeveer 15 minuten bakken. Dan de Cheddarkaas erover strooien en afbakken in ongeveer 45 minuten op 140 graden.
De visbouillon inkoken met 2,5 dl room. Gebruik hiervoor een wijde pan of koekenpan, dan gaat de verdamping sneller. De overgebleven helft van de gesnipperde ui even aanfruiten, afblussen met witte wijn. Dit bij de ingekookte bouillon voegen. De saus met boter monteren. Haal hiervoor de pan van het vuur, en maak kleine blokjes van de boter. Roer deze door de saus totdat het enigszins bindt. Klein gesneden bieslook er bij doen en op smaak brengen met een beetje zout (eerst even proeven, want de bouillon is ook al zout) en peper en wat citroensap.
Het scampitaartje met cheddar in stukken snijden en wat saus erbij serveren.
(Bron: Unieke restaurants van Brabant en hun recepten)