Als dessert maakten we deze vijgenclafoutis met tijm. Clafoutis is een frans gebakje wat normaal met kersen wordt bereid. Het beslag lijkt een beetje op pannenkoek dus eigenlijk is ons gerecht een met vijgen gevulde pannenkoek. Voor 12 porties heb je het volgende nodig:
Ingrediënten:
- 270 g donkerbruine rietsuiker
- 6 eetlepels rode wijn
- 3 eetlepel tijmblaadjes
- 6 citroenen (haal er met een fijne rasp 6 theelepels schil af en pers er 3 eetlepel sap uit
- 1260 g goed rijpe zwarte vijgen (ca. 30 afhankelijk van de grootte), taaie steeltjes verwijderd en de vruchten over de lengte gehalveerd
- 6 grote eieren, gesplitst in dooiers en witten
- 150 g bloem
- 4,5 theelepel vanille extract
- 300 ml slagroom
- 3/8 theelepel zout
- Vanille-ijs of crème fraîche, voor erbij
Bereiding
- 1Verhit de oven tot 170 graden Celsius
- Doe 150 gram suiker in een kleine ovenvaste sauteer pan met een hoge wand en voeg 3 eetlepel water toe. (Kook de vijgen als u geen ovenvaste pan van dit formaat hebt in een gewone koekenpan en doe ze daarna in een vierkante bakvorm
- Zet de pan 3-4 minuten op halfhoog tot hoog vuur, schud hem een paar keer om tot de suiker is opgenomen en de vloeistof borrelt. Laat de pan op het vuur staan, voeg rustig de wijn en de tijm toe en blijf 1 minuut roeren tot de saus goed gemengd en dik is. Haal de pan van het vuur, roer het citroensap en de vijgen door de saus en laat ze 20 minuten (of langer) afkoelen: ze moeten beslist niet gloeiendheet zijn als u het beslag er over giet. Als u de vijgen in een bakvorm gaat bakken, moet u ze nu overscheppen.
- Doe de eierdooiers in een kom met 120 gram suiker, de bloem, vanille, room, citroenrasp en het zout. Klop alles 2-3 minuten met de hand of 1 minuut met een handmixer tot het mengsel bleek en gebonden is. Klop de eiwitten in een brandschone kom 1-2 minuten met de hand tot schuim dat in stijve pieken blijft staan en spatel het luchtig door het beslag tot alles netjes i gemengd
- Verdeel de vijgen naast elkaar over de bodem van de sauteer-pan (of bakvorm) en giet het beslag er overheen. Bak ze circa 30 minuten in de oven tot het beslag gerezen, goudbruin en gaar is. Haal de schaal of vorm uit de oven, verdeel de inhoud over schaaltjes en serveer de vijgenclafoutis met tijm als het nog warm is met vanille-ijs of crème fraîche.