soep-van-gepekelde-kabeljauw-en-paling

Soep van gepekelde kabeljauw en paling

Is dit een vissoep of een preisoep met vis? We kunnen erover discussiëren maar beter is het om deze soep van gepekelde kabeljauw en paling te maken

Ingrediënten voor 14 personen:

  • 15 mootjes kabeljauw van 80 gram
  • Voor het zoutbad:
  • 180 gr zout,
  • 3 liter water,
  • 3 el gebroken peperkorrels,
  • 9 takjes lavas (maggiplant),
  • 12 takjes basilicum.
  • Voor de preisoep
  • 9 stengels prei,
  • 6 el kamillethee,
  • 3 liter kippenbouillon,
  • 1 bosje kervel
  • Voor de aardappelpuree
  • 3 kg aardappelen,
  • 1,5 litermelk,
  • 900 gr boter.
  • 150 ml olijfolie,
  • cayennepeper,
  • 6 gerookte palingfilets

Bereiding:

  • Pekel de kabeljauw 10 minuten in een zoutbad, haal de kabeljauw er uit en leg apart.
  • Voor de preisoep: stoof de prei en de stelen van de kervel en de kamille in boter tot de prei glazig is.
  • Voeg de bouillon toe en laat even goed koken.
  • Mix de soep nu in de keukenmachine samen met de blaadjes van de kervel en wrijf hem door een zeef.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Voor de aardappelpuree

  • Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken, zet ze op met water en zout en kook ze gaar.
  • Zet intussen de melk, boter en olijfolie op in een pannetje en breng het tegen het kookpunt.
  • Giet de aardappels af en stoom ze even droog, pureer de aardappels met een pureeknijper en meng er de melk, olijfolie en boter door.
  • Breng op smaak met zout en cayennepeper en wrijf de puree door een zeef.

Stoom de kabeljauw ongeveer in 7 minuten gaar. Verwarm intussen de aardappelpuree en de preisoep. Doe de aardappelpuree onder in het bord, schik daarop de kabeljauw. Schuim de soep nog even op met de staafmixer en schenk de soep rond de kabeljauw, leg op elk stuk gepekelde kabeljauw een stuk paling.


Edwin Vinke, chef kok De Kromme Watergang Hoofdplaat (1 ster).

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*