gegrilde parelhoen aardappel-pastinaak mousseline

Parelhoen met aardappel-pastinaak mousseline

Parelhoen is heerlijk mals (kippen-)vlees en is op vele manieren te bereiden. In dit recept hebben we de parelhoen gegrild en we eten het met een aardappel-pastinaak mousseline met geroosterde bospeen en een heerlijke tijmjus.

Ingrediënten voor 15 personen:

  • 15 parelhoenfilets
  • 3 liter water
  • 125 gr zout 
  • 75 gr suiker
  • 3 bl. laurier
  • 6 st foelie
  • 24 st jeneverbessen
  • 1200 gr kruimige aardappelen
  • 400 gr pastinaak
  • 360 gr bospeen
  • 150 gr roomboter
  • 400 ml melk
  • 3/4 theelepel nootmuskaat
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Tijm
  • 3 Blokjes gevogeltebouillon (zoutarm)

Bereidingswijze:

Parelhoen:

Los het zout en suiker op in het water. Voeg het blaadje laurier, foelie en jeneverbessen toe. Leg de parelhoender in deze pekel en laat dit 1 ½ uur trekken.

Braad de drooggedepte parelhoen in de koekenpan met olijfolie en een klontje boter.

Zorg voor een mooi krokant huidje en braad door op laag vuur totdat de parelhoen gaar is.

Haal de parelhoender uit de pan en houd deze warm in de oven op 100°C.

Blus de aanbaksels in de pan af met water en doe hier een half bouillon blokje bij.

Doe een klontje boter in de jus, samen met wat geritste tijm en roer dit door met een houten lepel.

aardappel-pastinaak mousseline:

Verwarm de melk en boter in een pannetje.

Schil de aardappelen en de pastinaak. Snijd ze in gelijke stukken en kook ze apart gaar.

Giet de aardappelen af en stoom ze droog. Wrijf ze door een fijne zeef of pureeknijper. Zorg  ervoor  dat de aardappels warm zijn als je ze door een zeef drukt, anders wordt het wel erg zwaar.

Voeg de boter en de melk toe en roer tot een mooi gladde puree. Breng op smaak met peper en zout.

Draai de gare pastinaak tot een gladde puree met de staafmixer, voeg hier een klontje boter   aan toe en breng op smaak met peper en zout.

Was de bospeen en schil ze netjes. Blancheer de bospeen en warm deze voor het opmaken van het bord op in een beetje bouillon en boter tot er een mooi glanzend laagje omheen zit.

Serveer de gegrilde parelhoen met aardappel-pastinaak mousseline op een voorverwarmd bord.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*