Een mooi, smakelijk en niet al te moeilijk gerecht is deze sobanoedels met limoen, kardemom en avocado. Kardemom, ook bekend als “de koningin van de specerijen” is een specerij met tal van mogelijkheden, hij doet het net zo goed in toetjes en dranken als in hartige gerechten. Wij gebruikten het dus in dit gerechtje.
Ingrediënten
- 600 g boekweitnoedels (of groene-thee- of sobanoedels)
- 36 groene kardemompeulen
- 90 g basilicumblad (grof gesneden)
- 210 g pistachenoten (grof gehakt)
- 9 limoenen (rasp van 6 limoenen 3 theelepels limoenschil af en pers er 9 eetlepels sap uit; snijd de laatste limoen in 14 parten voor erbij)
- 9 eetlepels arachideolie
- 3 groene chilipeper, (zaadjes verwijderd, in smalle ringetjes)
- 6 rijpe avocado’s in ½ cm dikke plakken
- 3/4 theelepel nigellazaad of Urfa chilivlokken (om te bestrooien naar keuze)
- Zout
Bereiding:
De zaadjes uit 36 kardemompeulen halen en ze fijnwrijven klinkt misschien wel een beetje als een lastige klus, en dat allemaal voor slechts 1½ theelepel kardemompoeder, maar het is echt de moeite waard om er een paar minuten aan te besteden. De fruitige, bloemige en citrusachtige smaak van de specerij maakt het gerecht bijzonder opvallend.
Kook de noedels volgens het voorschrift op de verpakking (ze variëren van merk tot merk). Spoel de gare noedels af onder de koude kraan en laat ze in een vergiet goed uitlekken
Kneus de kardemompeulen met de smalle kant van een mes en open ze. Schraap de donkere zaadjes in een vijzel en gooi de peulen weg. Kneus de zaadjes -u hebt circa 1½ theelepel nodig- en doe ze met de noedels in een grote kom. Voeg het basilicum toe met koriander, pistachenoten, limoenrasp, limoensap, arachideolie, chilipeper, avocado en 1½ theelepel zout.
Opdienen:
Voor het opdienen van de sobanoedels met limoen, kardemom en avocado, meng je alles losjes door elkaar en verdeel je de noedels over vier kommen. Schep eventuele avocado, noten en kruiden die in de kom zijn achtergebleven erop. Bestrooi ze naar smaak met nigellazaad of chilivlokken en serveer de noedels met een partje limoen erbij.