(Kalfslapje op z’n Romeins)

Ingrediënten voor 10 personen
- 10 Cocktailprikkers
- 10 kalfsoesters of zeer dungesneden kalfslapjes
- 10 plakken ham, gerookte, rauwe of parmaham
- 10 salieblaadjes
- 2½ deciliter droge Marsala wijn
- 3 eetlepels olijfolie
- 90 gram boter
Bereidingswijze
- Leg de kalfsoesters tussen 2 stukken vetvrij keukenpapier en rol ze plat met een deegrol of klop erop met een vleeshamer tot ze zeer dun zijn.
- Gooi het papier weg en strooi spaarzaam zout en peper over beide kanten van het vlees.
- Snijd de plakken ham even groot als de sneetjes kalfsoester en leg een plak op elke kalfsoester. Prik in het midden een salieblaadje vast aan het vlees zodat ook de ham vastzit. Gebruik hiervoor een houten cocktailprikker
- Verhit de olijfolie met de helft van de boter
- Bak het vlees in dit mengsel, maar let erop dat de ham en de salie aan de bovenkant ligt, dus niet omdraaien!
- Laat ongeveer 4 minuten bakken op een middelmatig vuur totdat het kalfsvlees gaar is.
- Keer dan pas om en laat zeer kort aanbakken zodat ook de ham klaars is. Leg daarna het vlees op een voorverwarmde schotel.
- Giet het vet uit de pan en vervang het door wijn. Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken op een hoog vuur
- Schraap eventueel aangebakken restjes van de bodem van de pan en vermeng ze onder de wijn.
- Voeg de rest van de boter toe en voeg indien nodig een snufje zout en wat peper uit de molen toe alvorens goed om te roeren.
- Verwijder de houten cocktailprikkers uit het vlees en lepel wat saus over de saltimbocca voor je hem opdient.