Pastinaaksoep is -dat zal u niet verbazen- soep van pastinaak. Pastinaak behoort tot de “vergeten groeten“, groenten die eeuwen geleden al in Nederland gegeten werden. Met het “vergeten” van de groenten is ook de kennis van het klaarmaken “vergeten”. Gelukkig tonen wij aan dat wij net nog wel weten en maakten wij deze heerlijke soep!
Ingrediënten:
- 1,5 Kg pastinaak
- 2 ui
- 2 teen knoflook
- 4 el olijfolie
- 1 liter groentebouillon (blokjes)
- 400 gr paddenstoelen
- 2 el boter
- 2 takjes tijm
- Peterselie
- Peper en zout
Bereiding:
Maak de pastinaak schoon en snijd deze in kleine stukken (kleine stukken zijn sneller gaar).
Snipper de uien en fruit deze een grote soeppan. Voeg de knoflook toe en bak deze even mee. Doe hierbij de groentebouillon en de pastinaak en breng het aan de kook.
Laat het rustig koken tot de pastinaak mooi zacht is. (~20 min).
Ondertussen hak je de paddenstoelen. Verhit een koekenpan met de boter en bak de paddenstoelen samen met de tijm goudbruin.
Zodra de pastinaak gaar is pureer je deze met een staafmixer mooi glad. Indien nodig de soep zeven. Breng op smaak met peper en zout.
Uitzetten: Schep de pastinaaksoep in een kom, leg daar de paddenstoelen op. Garneer met wat peterselie. Wat paprikapoeder en/of grove peper mag als decoratie