parfait lavendelkaas

Parfait van lavendelkaas

Parfait – ook wel stilstaand ijs genoemd – is een luxe ijssoort die zonder machine gemaakt kan worden. Parfait is een mengsel van lucht, eidooier, room en suiker en kan in verschillende smaken bereid worden. Hieronder is een recept voor een parfait lavendelkaas:

Ingrediënten (12-14 personen):

  • 690 g slagroom
  • 255 g suiker
  • 75 g water
  • 120 g eierdooier
  • 12 blaadjes gelatine
  • 240 g lavendelkaas
  • 120 g honing
  • 375 g walnoten
  • 6 vellen filodeeg
  • 30 g roomboter
  • 15 takjes lavendel

Bereidingswijze:

Parfait:

Week de gelatine in koud water. Klop 540 g slagroom tot de dikte van Griekse yoghurt en zet afgedekt koud weg.

Kook 205 g suiker en 75 g water tot een suikerstroop van 115º C;

Klop de eierdooiers luchtig in een keukenmachine. Voeg de suikerstroop van 115º C langzaam toe met de klopper in een lagere stand en laat het langzaam afkoelen.

Rasp de lavendelkaas zeer fijn in en voeg dit samen met 150 g slagroom in een pan.

Smelt het kaasmengsel langzaam op laag vuur, blijf regelmatig roeren.

Haal de pan van het vuur en voeg uitgeknepen gelatine toe aan het kaasmengsel.

Het kaasmengsel goed roeren en vervolgens door een fijne zeef in een kom doen.

Laat het kaasmengsel afkoelen.

Doe de helft van de slagroom bij de eierdooiers en spatel goed door. Doe vervolgens de rest van de slagroom erbij.

Roer vervolgens het kaasmengsel erdoor en giet het geheel af in cups. Zet de cups in de vriezer zodat de parfait met lavendelkaas kan opstijven.

Garnering:

Rooster de walnoten kort in een koekenpan.

Voeg 90 g honing en 60 g suiker toe en laat dit goudbruin worden.

Leg de walnoten en de honing op bakpapier en laat alles afkoelen.

Smelt 30 g roomboter en besmeer 3 vellen filodeeg met de boter en 30 g honing.

Strooi de lavendelbloempjes over de besmeerde filodeeg-vellen heen.

Leg de 3 overgebleven vellen erop en druk stevig aan.

Bak 25 minuten af op 160º. Laat afkoelen en breek in stukken als garnering.

Uit: Van Brabantse grond

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*