nestje van tomatenmousse

Nestje van tomatenmousse met eitjes

Het voorjaar in het hoofd? Daar weten we een leuke amuse bij. We dachten aan een vogelnestje met eitjes er in en maakten een nestje van tomatenmousse met (kwartel-) eitjes.

Ingrediënten: 

  • 3 Kg tomaten 
  • 4 teentjes knoflook 
  • 1,25 liter bouillon
  • 5 kruidnagels
  • 7 theelepels basilicum
  • 12 blaadjes witte gelatine
  • 3 dl slagroom
  • 30 kwarteleitjes
  • half casinobrood
  • krop ijsbergsla
  • klein blikje tomatenpuree

Voorbereiding: 

Was de tomaten en ontvel deze. Snijd de tomaten in vieren en doe ze in een pan. De knoflook, bouillon, kruidnagel, basilicum, peper en zout hieraan toevoegen en de tomaten 15 minuten zachtjes laten koken. 

Doe de gelatine in een kom met ruim koud water en laat de gelatine weken.

Boven een andere kom de tomatenmassa zeven en het vocht opvangen!

In een maatbeker een halve liter van het vocht uit de massa afmeten en binden met een klein blikje tomatenpuree. Dit wordt gebruikt voor de spiegel tijdens het uitserveren. De rest van de massa bewaren.

Knijp de zacht gewonden gelatine goed uit en voeg deze toe aan de nog hete tomatenmassa zodat de gelatine oplost en dan het geheel laten afkoelen.  

Doe de slagroom in een kom en klop deze stijf. Hierna het afgekoelde tomaten/gelatinemengsel door de slagroom mengen. Breng dit op smaak met peper en zout. Eventueel kun je de smaak versterken met een klein blikje tomatenpuree. Zet alles in de koelkast en laat het een uur lang opstijven.  

De kwarteleitjes gedurende 3 minuten koken en afspoelen met koud water en vervolgens de eitjes pellen. Snij de ijsbergsla in dunne reepjes en bewaar deze in ijswater.  

Opdienen: 

Laat de ijsbergsla goed uitlekken. Maak met de saus uit de maatbeker een spiegel op het bordje. Doe de tomatenmousse in een spuitzak met kartelrand en spuit er een nestje van. Leg er vervolgens wat ijsbergsla in. De eitjes, 2 stuks per bordje, op de sla leggen en leg er een stukje geroosterd casinobrood bij.  

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*