Als hoofdgerecht aten we deze Lamsfilet in dukkahkorst met knoflookpuree en granaatappelsalade
De ingrediënten voor 10 personen:
- 10 grote kruimige aardappels
- 12 teentjes knoflook
- 250ml kookroom
- 20takjes bieslook
Dukkah
- 10el ongezouten pinda’s
- 5el sesamzaad
- 10el korianderzaad
- 2,5el komijnzaad
- 5 tl zout
- 5el gedroogde munt,
- 2,5tl zwarte peperkorrels
Lamsfilet
- 10 lamsfilets
- 5 eieren
- zonnebloemolie
Granaatappelsalade
- 2,5 little gem
- 5 granaatappels
- 15 dadels
- 5 gedroogde vijgen
- 20 takjes munt
- 2,5el azijn
Extra nodig
- knoflookpers
- pureestamper
- vijzel
- aluminiumfolie
Bereiding:
knoflookpuree
Breng een pan met water en zout aan de kook. Schil en snijd de aardappels in gelijke stukjes. Pel de knoflook. Kook de aardappels met 4 gepelde teentjes knoflook in circa 15 minuten gaar. Giet de aardappels en knoflook af, stoom droog en pureer met een pureestamper. Breng de kookroom aan de kook en pers de resterende knoflook boven de room uit. Snijd de bieslook fijn. Spatel de knoflookroom en de bieslook door de puree.
Dukkah
Verwarm een koekenpan. Rooster de pinda’s circa 1 minuut. Rooster het sesamzaad circa 30 seconden. Rooster het korianderzaad circa 30 seconden. En rooster de komijn ook circa 30 seconden afzonderlijk in de koekenpan. Schud de pan tijdens het roosteren tot de specerijen beginnen te geuren. Vijzel alle ingrediënten voor de dukkah fijn. Let op: dus ook de zout, peper en gedroogde munt toevoegen!
Lamsfilet
Verwarm de oven voor op 160 ºC.
Dep de lamsfilet droog en bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper. Splits de eieren en klop de eiwitten los. Wentel de lamsfilets door het eiwit en paneer met de dukkah. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak het vlees om en om circa 2 minuten. Leg de filets op een bakplaat en gaar nog circa 3 minuten in de oven. Leg de filets op een bord laat ze circa 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Trancheer de filets in dunne plakjes.
Granaatappelsalade
Snijd de little gems in hele fijne julienne. Halveer de granaatappels en schep de granaatappelpitten in een kom. Ontpit de dadels en snijd de dadels in reepjes. Verwijder de steel van de vijgen en snijd de vijgen in reepjes. Pluk en snijd de munt in repen. Roer voorzichtig azijn door de sla. Voeg vijgen, dadels en munt toe aan de kom en breng op smaak met een beetje zout en iets versgemalen peper. Meng de salade erdoor.
Serveren
Schep in het midden van borden de knoflookpuree. Leg het lamsvlees op de puree. Serveer de Lamsfilet in dukkahkorst met knoflookpuree en granaatappelsalade