Konijnenrug in calvadossaus Met getoomde witte kool, witlof en spatzles

ingrediënten voor 15 personen:

  • 3 konijnenruggen (500-800g per stuk)
  • 300g gerookt spek
  • 9 uien
  • soepgroente (wortel, prei, knolselderij e.d.)
  • 3 takjes tijm en rosemarijn,
  • 3 laurierblaadjes
  • olijfolie
  • 2 citroenen
  • 600 me droge witte wijn
  • 150g boter
  • 12 cl calvados
  • 600 ml room
  • 6 lepels mierikswortel
  • peper en zout

Bereiding:

De konijnenruggen aan de bovenkant met een mes meermalen insnijden. Spek in repen snijden en de konijnenfokkerij daarmee larderen. Peper en zout naar smaak toevoegen. De uiteen pellen en in kleine stukjes snijden. Soepgroente schoonmaken en wassen en in dunne stukjes snijden. Vlees met ui, groenten, kruiden, olie, citroensap en wijn 3 uur laten marineren.

oven op 200 graden voorverwarmen. Konijn uit de marinade nemen en droog deppen. Met boter bestrijken en in een braadslede leggen en in de oven gedurende 25 minuten braden.  Dan het vlees uit de braadslede nemen en warm bewaren onder aluminiumfolie. Vermeng de braadsappen uit de braadslede met calvados en room en Voeg de mierikswortel toe. Laat de saus inkoken en breng op smaak met peter en zout. Het vlees opdienen en schenk er saus over.

Voor de gestoomde witte kool hebt u nodig:

  • 2kg witte kool
  • 2 uien
  • 4 eetlepels poedersuiker
  • 120g boter
  • 1/4 ltr witte wijn
  • 2 el azijn
  • bouillon
  • zout, peper, kummel/karweizaad

Witte kool dun en langwerpig snijden en met zout,suiker en kummel marineren. In een brede braadpan een fijngesneden ui en 4 el poedersuiker in 120g boter goudgeel aanbakken en met azijn en wat water of bouillon overgieten.  De gemarineerde kool toevoegen.  Afgedekt met 1/4 ltr witte wijn ca 1 uur laten stomen.

Voor de gestoomde witlof hebt u nodig:

  • 7 middelgrote witlofstruiken
  • 2 el citroensap
  • 5 el boter
  • 1 theelepel honing
  • 2 el gehakte peterselie
  • snufje zout

De witlofstruiken goed schoonmaken. In een grote pan naast elkaar leggen en een mengsel van 60 ml water, citroensap, 3 el boter, honing en zout doorelkaar roeren en over de witlof uitgieten. De vloeistof aan de kook brengen en daarna de temperatuur terug brengende de groente ongeveer 20 minuten laten stoven tot deze zacht is. Hierbij de pan met deksel afsluiten. Neem vervolgens de witlof uit de pan en giet de kokkvloeistof af. De rest van de boter in een pan verhitten en de witlofstruiken erin draaien tot ze mooi glanzen. Op het bord met peterselie bestrooien.

Voor de spatzles het u nodig:

  • 1200g tarwebloem
  • 12 eieren
  • 3 afgestreken tl zout
  • 36 el water
  • 150g boter

Bereiding:

Bloem zeven in in kom en in het midden een kuitje maken. De eieren met zout en water kloppen. Een beetje hiervan in het kuiltje gieten en van het midden uit met de bloem vermengen. De rest van de vloeistof geleidelijk toevoegen en er op letten dat er geen klontjes ontstaan. Het deeg net zolang kloppen tot er luchtbelletjes ontstaan. Het deeg in porties door een zeef drukken boven een pan met kokend water waaraan zout is toegevoegd. Het water weer aan de kook brengen en het deeg garen (is gaar als het boven komt drijven). Nog één keer opkoken in een zeef doen en afspoelen met koud water en alten uitlekken.

Vlak voor het opdienen boter in een pan bruin laten worden en de spatzles hierin roerend opwarmen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*