Groene asperges met lamsvlees

Ingrediënten:

1400 g lamsrugfilet
2 bosje tijm
70 groene asperges
7 el kappertjes
70 zwarte taggiasche olijven
28 el pompoenpitolie
14 el gerijpte aceto balsamico
14 el olijfolie om in te bakken
3.5 el roomboter
350 ml vleesbouillon
700 g spinazie

Bereiding:

Haal het vlees minstens 15 minuten voor het braden uit de koelkast. Ris de blaadjes van de ruid het lamsvlees roaal met de tijm en druk het goed aan.
Schil de asperges met een dunschiller vanaf 4 centimeter onder de kop. Slanke groene asperges hoeven niet perse geschild te worden. Snijd circa 1,5 centimeter van de houtige onderkant af en gooi deze weg. Blancheer de asperges in gezouten kokend water in 2 minuten beetgaar, schep ze uit de pan in een schaal ijskoud water zodat ze niet kunnen doorgaren. Dep ze goed droog met keukenpapier. Snijd elke asperge in 4 schuine stukken. Bewaar ze in de koelkast voor de eindbereiding.

Pompoenpitolie met kappertjes, olijven en  Aceto Balsamico

Spoel de kappertjes af met koud water en laat goed uitlekken. Halveer de olijven. Meng de olijven en kappertjes door de pompoenpitolie. Voeg de aceto balsamico toe.

verwarm de oven voor op 160 graden .
Bestrooi het lamsvlees met zeezout en peper uit de molen. Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan. Laat de boter uit bruisen tot het bruin is. Bak de lamsrugfilet om en om op middelhoog vuur goudbruin. Leg op een bakplaat of in een schaal en gaar circa 8 minuten (dit is afhankelijk van dikte vlees). Gaar het vlees in de oven tot het vlees rosé is. Laat het vlees, losjes verpakt in aluminiumfolie,  5 a 10 minuten rusten alvorens het aan te snijden.

Asperges:

Verwarm de roomboter en de bouillon in een pan, voeg de asperges toe en laat ze glaceren.

Spinazie

Verhit een scheut olijfolie in een pan. Voeg de spinazie toe en bak op hoog vuur tot de spinazie is geslonken. Breng op smaak met een beetje zeezout en peper uit de molen. Laat de spinazie uitlekken op een zeef.

Opmaak bord

Snijd het lamsvlees in medaillons van circa 1,5 centimeter dik. (3 medaillons per persoon) Verdeel de spinazie en asperges in een streep over het bord. Zet de lamsmedaillons erop en lepel de pompoenpitolie met balsamico azijn, kappertjes en olijven erover.

TIP: om perfect gebakken vlees te krijgen kun je een thermometer gebruiken waarmee je de kerntemperatuur meet. Steek de thermometer in het vlees. De kerntemperatuur van het lamsvlees moet zijn 48 ºC.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*