Ook een typisch Grieks gerecht is de gevulde tomaten en paprika.
Voor 14 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 14 rijpe tomaten
- 14 rijpe groene paprika
- 120g pijnboompitten
- 120g amandelen, gehakt
- 2 gesnipperde uien
- 500 nl Olijfolie, extra vierge
- 250g rijst
- 250g rozijnen
- 4 teentjes knoflook
- 250g lente-uitjes, in ringen gesneden
- 10g kaneel
- 500g tomatensap
- 50g vers gehakte munt
- 50g gladde peterselie
- Zout en zwarte peper
BEREIDING:
Was de tomaten en paprika en kort evt de paprika-stelen iets in. Snijdt een “dekseltje” af van de tomaat en paprika (wel bewaren). Schep het vruchtvlees van de tomaten voorzichtig uit en bewaar dit. Schep ook het zaad en de zaadlijsten voorzichtig uit de paprika.
Meng de pijnboompitten en de amandelen en rooster deze in een droge koekenpan. Bak in een andere pan in olijfolie de ui tot deze glazig is. Voeg de rijst toe en blijf roeren. Doe vervolgens ook de rozijnen, knoflook, lente-ui, kaneel en de geroosterde pijnboompitten en amandelstukjes in de pan.
Daarna (een deel van) het uitgeschepte tomaatvruchtvlees toevoegen en vermeng dit met de rest. Voeg vervolgens water toe, zodat de rijst onder water komt te staan. Voeg vervolgens het tomatensap toe. Het geheel onder voortdurend roeren gaarkoken. Zodra de rijst het vocht heeft opgenomen heeft en gaar is, zout en peper toevoegen en de gehakte munt. Alles nog een keer goed doorroeren.
Plaats de uitgeholde tomaten en paprika in een ovenschaal. Strooi een beetje suiker in de vruchten en vul de tomaat en paprika vervolgens met het mengsel uit de pan. Vul de ovenschaal vervolgens met wat water. Overgiet de tomaten en paprika met olijfolie en sluit de ovenschaal af met alu-folie. Zet de ovenschaal in de oven en gaar deze bij 190 graden gedurende 50-60 minuten. (af en toe controleren en evt. nog een beetje olijfolie besprenkelen) Haal de vruchten vervolgens uit de schaal, bestrooi met een beetje gehakte peterselie en dien de gevulde tomaten en paprika op. (Het gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden)