Deze gebakken zalm met pijnboompittensalsa is afkomstig uit het kookboek “Simpel” van Ottolenghi en is een heerlijk voor- of tussengerecht.
Ingrediënten: (4 personen)
100 gr krenten
4 zalmfilets (fijne graatjes verwijderd)
100 ml olijfolie
4 stengels bleekselderij
30 gr pijnboompitten
40 gr kappertjes + 2 el pekel
40 gr grote groene olijven
¼ tl saffraandraadjes in 1 el heet water
20 gr peterselie (grof gesneden)
1 citroen
zout en peper
Bereiding:
Week de krenten gedurende 20 minuten in kokend water.
Haal met een rasp 1 tl van de citroenschil en pers er 1 tl sap uit.
Meng de zalm met 2 theelepels olijfolie, 1/3 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Zet deze opzij terwijl de salsa wordt gemaakt.
Giet 75 ml olijfolie in een grote sauteerpan en zet hem op hoog vuur. Voeg de in blokjes gesneden (1 cm) bleekselderij en de grofgehakte pijnboompitten toe en bak ze 4-5 minuten onder regelmatig roeren tot de pitten beginnen te verkleuren (niet laten verbranden). Haal de pan van het vuur en roer de kappertjes en de pekel erdoor met de in blokjes gesneden (1 cm) olijven, de saffraan en het weekwater en een snufje zout. Giet de krenten af en meng ze met de peterselie, citroenrasp en -sap door het bleekselderijmengsel. Zet de salsa opzij.
Giet de overgebleven eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en zet hem halfhoog tot hoog vuur. Leg als de olie heet is de zalmfilets erin en bak ze 3 minuten op de velkant tot het vel krokant is. Draai het vuur halfhoog , keer de filets om en bak de andere kant 2-4 minuten.
Opdienen:
Leg op elk bord een zalmfilet en schep de pijnboompittensalsa erover. Bestrooi ze eventueel nog met overgebleven selderijblaadjes. Deze Gebakken zalm met pijnboompittensalsa kan zowel warm als koud worden gegeten.