Met eend of eendenborst kun je heerlijke dingen op tafel zetten. Eend heeft een natuurlijke vetlaag en dat is erg belangrijk bij de bereiding van eend. In dit filmpje kun je zien hoe je het best eend kunt bereiden en als je het recept hieronder volgt, dan zet je wat bijzonders op tafel.
Ingrediënten (12 personen)
- 6 eenden
- Peper, zout
- Olijfolie
Groenten/puree:
- 5 kruimige aardappelen
- 100g boter
- 150 gram room
- 50 gram gehakte walnoten
- 10 stronkjes witlof,
- boter,
- peper en zout
Saus van kaneel en pikante uien:
- 8 dl fond
- 2 kaneelstokjes
- 2 sjalotten
- 1 dl port
- 5 uien
- 1 pepertje
- 3 teentjes knoflook
- 1dl frambozen-azijn
- 2 el suiker
Bereiding:
Eendenborst:
De borstjes van het karkas snijden. Daarna deze peperen en zouten en met olijfolie insmeren. Vlees op de velkant mooi bruin aanbakken in een hete, droge pan. De borstjes daarna even omdraaien en bakken, niet te lang, anders krijgt het een leversmaak. Vlees op een rekje leggen en bij het doorgeven verwarmen tot 120 graden gedurende 30 minuten.
Aardappelmousseline/witlof:
Aardappelen schillen en koken tot ze gaar zijn en dan afgieten
150 gram room met 100g boter koken en de aardappels door een zeef wrijven
De warme room, boter en de gehakte walnoten er met een garde doorheen roeren en verder op smaak brengen. De puree in een spuitzak doen en warm klaarleggen. Witlofblaadjes loshalen en mooi roerbakken tot ze gaar zijn en op een schaal scheppen.
Kaneelsaus/pikante uien:
2 sjalotjes snipperen en aanfruiten, dan blussen met de port en inkoken. Vervolgens de fond erbij en dan de kaneelstokjes erbij en lekker laten trekken.
5 uien snipperen, de knoflook en het pepertje heel fijn snijden. Het mengsel aanfruiten in olijfolie, mooi glazig laten worden en dan blussen met de frambozen-azijn en vervolgens inkoken. Alles op smaak brengen met peper, zout en wat suiker.
Doorgeven:
Aardappels warm, saus warm
Vlees in de oven, ca 30 minuten op 120 graden
Warme borden en daarop dopjes warme puree en de witlof, uien-compote. Vlees snijden op de compote en de saus er overheen lepelen