Voor Colombiaanse goulash hoeft u niet naar Colombia af te reizen. Dit gerecht kan gegeten worden met rijst of met aardappelpuree. Wij kozen voor het laatste.
Voor 11 personen hebt u de volgende ingrediënten nodig:
Voor de goulash:
- 6 uien
- 6 teentjes knoflook
- 1,5 bos koriander
- 9 takjes tijm
- 6 rode pepers
- 1800g riblappen (slager)
- Olijfolie
- 6 el bloem
- 600 ml rode wijn
- 600 ml koffie
- 6 paprika’s
Schorseneren
- 600 g schorseneren
- 3 klontje roomboter
- 300 ml slagroom
- 3 avocado’s
BEREIDING
Snijd het vlees in blokjes van circa 2 bij 2 centimeter. Pel en snipper uien en pel en snijd de knoflook fijn. Hak de koriander grof, ris de tijm en snijd de pepers in dunne ringetjes.
Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak het vlees bruin. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en zet het apart. Fruit in de braadpan ui en knoflook. Voeg bloem toe en roer goed door. Schenk al roerend de wijn en koffie erbij en laat het geheel circa 15 minuten koken tot er een saus ontstaat. Halveer de paprika’s over de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in blokjes. Voeg paprika, koriander, tijm, peper, het vlees en een beetje zout toe. Voeg eventueel een scheutje water toe tot het vlees onder staat. Legt de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 1,5 uur gaar.
Schorseneren
Schil de schorseneren, snijd ze in de lengte doormidden en vervolgens in stukken van vijf centimeter. Verhit een klontje boter in een pan. Stoof de schorseneren circa 10 minuten op middelhoog vuur met de deksel op de pan en schenk de slagroom erbij. Stoof de schorseneren verder gaar tot er een bruin laag omheen hangt. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
Snijd de avocado in stukken met dezelfde grootte als de schorseneren. Serveer de Colombiaanse goulash met aardappelpuree, de gestoofde schorseneren en de avocado.
Voor de aardappelpuree:
- 2 kilo kruimige aardappels
- 375 ml volle melk
- 250 g boter
- snufje nootmuskaat
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Breng aan de kook met koud water en zout en laat 20 minuten koken. Verwarm de melk met 200 gram van de boter. Giet de aardappels af en stamp fijn met de melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.