Bisque d’homard, van verse kreeftenpantsers en kreeftenvlees, is waarschijnlijk de bekendste variant van de “Bisque” . Bisque is het Franse woord voor schaaldierensoep, gemaakt van bijvoorbeeld garnalen, langoustines, krab en kreeft. Hieronder het recept van de traditionele Bisque d’homard:
Ingredienten voor 15 personen:
- 3 kleine gekookte kreeften
- 3 uien
- 6 winterwortels
- 6 stengels bleekselderij
- 30 strandkrabben
- 3 el paprikapoeder
- 3 el tomatenpuree
- 120g gezouten boter
- 600ml room
- 4,5 liter visbouillon
- 12 blaadjes laurier
- 6 el cognac
- 3 prei
- 3 courgettes
Bereiding:
Pel en snipper de ui. Snij een wortel en de bleekselderij fijn. Verhit olie in een pan en fruit de ui en de groenten.
Verwijder het kreeftenvlees uit het pantser. Bewaar het kreeftenvlees afgedekt in de koelkast. Hak het pantser fijn en voeg het pantser toe aan de groente. Voeg de strandkrabben toe en schep alles goed door elkaar.
Verwarm ongeveer 5 minuten op hoog vuur en breng op smaak met zout en peper. Voeg paprikapoeder en de tomatenpuree toe (om te ontzuren) en bak een minuutje mee. Schenk de helft van de cognac toe en flambeer.
Blus af met de visbouillon, voeg de laurier toe en breng vervolgens aan de kook. Laat de bouillon met deksel op de pan circa een uur op laag vuur koken. Schil en snijd de tweede wortel, prei en courgette julienne. Snijd het kreeftenvlees in stukjes. zeef de bouillon en voeg room, boter en de resterende cognac toe. Breng opnieuw aan de kook en laat ca 5 minuten op laag vuur doorkoken.
Verdeel de groente over de borden en schenk de soep erover. Verdeel het kreeftenvlees over de borden. Zeef een deel van de soep en schuim deze op met een blender. Voeg het schuim toe aan de borden.
Op zoek naar een ander voorgerecht? We hebben er zat. Kijk hier maar eens