Deze appel-cranberrycompote met steranijs was de afsluiting van een diner, wat eigenlijk voor Kerst was bedoeld, maar we konden niet langer wachten.
Ingrediënten voor 14 personen
- 24 bitterkoekjes of amarettokoekjes
- 18 el amaretto (of andere likeur b.v. Grand Marnier)
- 9 appels (Elstar, Jonagold, of Goudrenet)
- 300 ml droge witte wijn
- 3 mandarijnen
- 3 el honing
- 2 kaneelstokjes
- 12 el gedroogde cranberry‘s
- 3 partjes citroen
- 6 eiwitten
- 195 gram witte basterdsuiker
- 1,5 el steranijspoeder (of koekkruiden)
Bereiding
Bitterkoekjes
Snijd de koekjes in stukjes van 4-5 millimeter en besprenkel ze met likeur.
Appelcompote
Schil de appels, snijd ze in vier parten, verwijder de klokhuizen en snijd elk partje in stukjes van 1 cm. Zet ze op in een brede pan met de witten wijn, kaneelstokjes, rasp en sap van mandarijn en honing. Laat 12-15 minuten op middelhoog voor stoven tot compote. Voeg na 10 minuten 3 eetlepels cranberry’s toe.
Eindbereiding & presentatie
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet roestvrijstalen ringvormen van 5-6 centimeter doorsnede licht in met olijfolie en zet ze op een bakplaat. Vul driekwart met warme compote en druk stevig aan.
Steranijsschuim
Klop in een ontvette kleine glazen kom het eiwit met citroensap met de handmixer bijna stijf. Voeg onder voortdurend kloppen, in drie delen de witte basterdsuiker toe tot het schuim in stijve pieken blijft staan. Voeg bij de laatste hoeveelheid suiker ook het anijspoeder toe.
Strijk het schuim met een paletmes in de ringvormen en vorm pieken aan de bovenkant. Haal de ringen eraf. Zet de taartjes 5 minuten in de oven tot het schuim goudbruin is gekleurd.
Zet de appel-cranberrycompote met steranijs voorzichtig met een paletmes op de borden. Lepel de bitterkoekjes rondom. Snijd de overige cranberry’s fijn en strooi eromheen.