Shorabit Jarjir is een Palestijnse, romige soep gebaseerd op de flespompoen. Het bevat geen zuivel en is gebonden met rode linzen. Linzen worden veel gebruikt in het Midden-Oosten. Pompoenpompoen komt oorspronkelijk uit Mexico en Midden-Amerika en was een voedselbron voor indianen. Pompoen en rode linzen vormen een rijke en heerlijke shorabit jarjir
Ingrediënten (12 personen):
- 90 ml olijfolie
- 3 eetlepel baharat kruidenmengsel
- 6 tenen knoflook fijn gehakt
- 4 middelgrote wortelen fijn gesneden
- 3 stengels bleekselderij fijn gesneden
- 2 middelgrote uien fijn gesneden
- 750 gram flespompoen in blokjes zo groot als dobbelstenen
- Zout en peper
- 3 liter kip- of groentebouillon van goede kwaliteit zelf maken of vers kopen
- 300 gram rode linzen
- Munt voor garnering
- Paprikapoeder voor garnering
- Libanees brood
Bereiding:
Gebruik een pan van minimaal 2,5 liter, verhit de olie en fruit de ui, wortel en bleekselderij ca.15 minuten tot allen glazig zijn.
Doe de knoflook erbij en laat 2 minuten meebakken. Zorg dat de knoflook niet verbrandt. Voeg dan twee eetlepels baharat toe en de blokjes pompoen, breng alles op smaak met peper en zout.
Laat alles op laag tot middelhoog vuur een kwartier sudderen zodat de pompoen zacht wordt. Roer regelmatig door.
Doe dan de linzen en de bouillon in de pan.
Breng aan de kook, zet de pan op laag vuur en laat de soep twintig minuten pruttelen totdat de linzen gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer of blender.
Proef de soep en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de kommen, garneer rijkelijk met munt en roer er een beetje paprikapoeder doorheen voor een leuk kleureffect. Serveer met Libanees brood.