Het gerecht heet eigenlijk Kempens lams carré met asperges. Dat Kempen verwijst naar de streek waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt.
Ingrediënten voor 12 personen:
- 12 lams carrés
- 48 asperges
- 450 gram shiitakes
- 400 gram haricots verts
- 100 gram spekblokjes
- 3 dl anisette (kraamanijs)
- 300 gram roomboter
- 9 dl lams jus
- Peper en zout
Bereiding:
Schil de asperges en snij 2 cm van de onderkant.
Bewaar de asperges in water of vochtig afgedekt
Kook de asperges gaar in 5 minuten met een snuf zout en suiker en lat ze afkoelen in het kookwater.
Bak de lams carrés in 10 minuten mooi gaar en laat ze rusten op een warme plek.
Maak een saus van lams jus, anisette en roomboter.
Zet de borden warm en leg de asperges en lams carrés erop.
Serveer hier de haricots verts, shiitakes en aangebakken spekjes met een stukje pastinakentaart
Ingrediënten pastinakentaart:
- 1000 gram pastinaken
- 1000 gram aardappels
- 2 tenen knoflook
- 400 ml room
- 300 gram geraspte boerenkaas
- 150 gram ontbijtspek
- 1 paar takjes tijm
- 1 paar takjes rozemarijn
- Peper en zout
Bereiding:
Schil de aardappels en pastinaken en spoel ze.
Maak de knoflook schoon en hak deze.
Snij het ontbijtspek in reepjes.
Pluk de rozemarijn en tijm.
Bak het spek licht uit, voeg de knoflook, tijm en rozemarijn toe.
Voeg de room en ¾ van de geraspte kaas toe en maak op smaak
Snij de aardappelen en pastinaak in dunne plakjes
Vet een springvorm in met boter
Begin met een laagje aardappel, vervolgens wat roommengsel, dan een laagje pastinaak, dan weer roommengsel, aardappel, roommengsel en eindigen met aardappel.
Bovenkant bestrooien met geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 130°C.
Bak de taart in 45-60 minuten.
Taart af laten koelen en in stukken snijden
Kan koud, lauw of warm worden gegeten.